Sauce bâtarde/Sauce au beurre, falsk hollandaisesås

Foto: Gastronomiac

Sauce bâtarde/Sauce au beurre, falsk hollandaisesås

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 5

Smör rumsvarmt

2.0 

msk

Vetemjöl

30.0 

gram

Kalvbuljong avfettad

4.5 

dl

el. vatten

 

 

Salt

1.0 

krm

Äggula

1.0 

styck

Vispgrädde

2.0 

msk

Citronjuice

1.5 

msk

Salt och vitpeppar

 

 

Smör rumsvarmt

8.0 

msk

 

Smakalternativ:

 

Kapris

2.5 

msk

Senap fransk osötad

2.0 

msk

Smör

50.0 

gram

Sardellfilé i burk

10.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om smörsåser >

 

 

Sås till stekt fisk >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

Så reds sås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 215

Kcal / portion: 253

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1266 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 21%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 118 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör rumsvarmt 2.0 msk 15%

Vetemjöl 30.0 gram 8%

Kalvbuljong avfettad 4.5 dl 3%

el. vatten 0%

Salt 1.0 krm 0%

Äggula 1.0 styck 4%

Vispgrädde 2.0 msk 8%

Citronjuice 1.5 msk 1%

Salt och vitpeppar 0%

Smör rumsvarmt 8.0 msk 61%

 

Smakalternativ:

Kapris 2.5 msk Äts ej

Senap fransk osötad 2.0 msk Äts ej

Smör 50.0 gram Äts ej

Sardellfilé i burk 10.0 styck Äts ej

 

Kockskolan:

Om smörsåser > Äts ej

Sås till stekt fisk > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Så reds sås > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Förbered: Koka upp buljong eller vatten.
  2. Smält smör i en kastrull, vispa ner mjöl till en jämn smet.
  3. Slå i den kokande vätskan och vispa kraftigt med en ballongvisp.
  4. Sås: Vispa samman äggula med grädde i en stor bunke. Vispa droppvis i 1 dryg deciliter av den varma såsen. Tillsätt sedan resten av såsen i en tunn stråle under kraftig vispning.
  5. Häll över alltsamman i kastrullen. Koka upp under vispning och låt koka i 5 sekunder. Ta av från värmen och smaksätt med salt, peppar och citronjuice. Om såsen inte skall serveras genast täcks den med ett tunt lager smält smör.
  6. Smaksättning: Såsen kan  innan montering smaksättas med kapris, senap blandat med smör, eller mosade sardeller. Tänk på att sardeller är mycket salta, så använd i detta fall inte salt vid såsberedningen.
  7. Montering: Innan servering vispas klickvis några matskedar smör (eller mer) ner i varm sås.

Kockens kommentar

Batarde = bastard, oäkting. Det är en ljus buljongsås med karaktär av en smörsås. Såsen liknar en hollandaise för att den tillreds av beurre manié (smör-mjölpasta, läs mer > Så reds sås), ägg och om den smaksätts rikligt med smör. Såsen passar till kokt fisk, kokt kyckling, kokt lamm och kokta grönsaker som sparris, blomkål, selleri och broccoli.

Alternativ

Hollandaise

Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser

Liknande recept som Sauce bâtarde/Sauce au beurre, falsk hollandaisesås