Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 215

Kcal / portion: 253

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1266 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 21%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Smör rumsvarmt 2.0 msk 15%
Vetemjöl 30.0 gram 8%
Kalvbuljong avfettad 4.5 dl 3%
el. vatten 0%
Salt 1.0 krm 0%
Äggula 1.0 styck 4%
Vispgrädde 2.0 msk 8%
Citronjuice 1.5 msk 1%
Smör rumsvarmt 8.0 msk 61%
Smakalternativ:
Kapris 2.5 msk Äts ej
Senap fransk osötad 2.0 msk Äts ej
Smör 50.0 gram Äts ej
Sardellfilé i burk 10.0 styck Äts ej
Kockskolan:
Om smörsåser > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Så reds sås > Äts ej
Kock: Julia Child
Tillagning (20 min )
- Förbered: Koka upp buljong eller vatten.
- Smält smör i en kastrull, vispa ner mjöl till en jämn smet.
- Slå i den kokande vätskan och vispa kraftigt med en ballongvisp.
- Sås: Vispa samman äggula med grädde i en stor bunke. Vispa droppvis i 1 dryg deciliter av den varma såsen. Tillsätt sedan resten av såsen i en tunn stråle under kraftig vispning.
- Häll över alltsamman i kastrullen. Koka upp under vispning och låt koka i 5 sekunder. Ta av från värmen och smaksätt med salt, peppar och citronjuice. Om såsen inte skall serveras genast täcks den med ett tunt lager smält smör.
- Smaksättning: Såsen kan innan montering smaksättas med kapris, senap blandat med smör, eller mosade sardeller. Tänk på att sardeller är mycket salta, så använd i detta fall inte salt vid såsberedningen.
- Montering: Innan servering vispas klickvis några matskedar smör (eller mer) ner i varm sås.
Kockens kommentar
Batarde = bastard, oäkting. Det är en ljus buljongsås med karaktär av en smörsås. Såsen liknar en hollandaise för att den tillreds av beurre manié (smör-mjölpasta, läs mer > Så reds sås), ägg och om den smaksätts rikligt med smör. Såsen passar till kokt fisk, kokt kyckling, kokt lamm och kokta grönsaker som sparris, blomkål, selleri och broccoli.Alternativ
Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser
Liknande recept som Sauce bâtarde/Sauce au beurre, falsk hollandaisesås
-
Velouté, ljus grundsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce supręme, superb ljus gräddsås
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel gräddsås
Tid: 8 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mannerströms vitvinssås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Larent Nadiras
-
Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komage
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce ā la orange, apelsinsås
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fisk
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan