Timballo di pasta, siciliansk pastatårta

Foto: Rossella Rago, YouTube

Timballo di pasta, siciliansk pastatårta

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Pajdeg:

 

Smör kallt

225.0 

gram

Vetemjöl

450.0 

gram

Mjölk

1.5 

dl

Ägg

2.0 

styck

Ägg till pensling

1.0 

styck

Salt

0.5 

tsk

 

Fyllning:

 

Anelletti ringpasta

450.0 

gram

Köttfärs (blandfärs)

700.0 

gram

Olivolja extra virgin

3.0 

msk

Vitlök

5.0 

klyftor

Vitt vin

1.5 

dl

Lagerblad

2.0 

blad

Krossade tomater

800.0 

gram

Gröna ärter frysta

250.0 

gram

Chilifrukt färsk

1.0 

styck

Persilja finhackad

2.0 

msk

Aubergine

1.0 

styck

Mozzarella

500.0 

gram

 

Tillbehör:

 

Grönsallad

 

 

Hög springform (24+ cm)

 

 

 

Kockskolan:

 

Om pasta >

 

 

Om dekorativ pasta >

 

 

Om spagetti >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 183

Kcal / portion: 2166

GBR (GI) / port: 17

Recept: 8662 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 10%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 1186 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Smör kallt 225.0 gram 19%

Vetemjöl 450.0 gram 18%

Mjölk 1.5 dl 1%

Ägg 2.0 styck 1%

Ägg till pensling 1.0 styck 1%

Salt 0.5 tsk 0%

 

Fyllning:

Anelletti ringpasta 450.0 gram 19%

Köttfärs (blandfärs) 700.0 gram 16%

Olivolja extra virgin 3.0 msk 4%

Vitlök 5.0 klyftor 0%

Vitt vin 1.5 dl 1%

Lagerblad 2.0 blad 0%

Krossade tomater 800.0 gram 2%

Gröna ärter frysta 250.0 gram 2%

Chilifrukt färsk 1.0 styck 0%

Persilja finhackad 2.0 msk 0%

Aubergine 1.0 styck 1%

Mozzarella 500.0 gram 15%

 

Tillbehör:

Grönsallad 0%

Hög springform (24+ cm) %

 

Kockskolan:

Om pasta > %

Om dekorativ pasta > %

Om spagetti > Äts ej

Tillagning (2 tim + 2 tim )

Se film tillagning > klicka på "fototexten" under bilden.

  1. Pajdeg: Knåda samman kallt smör med mjöl. Tillsätt ägg och mjölk eller vatten, samt en nypa salt. Blanda till jämn deg (läs mer > Pâte brisée, pajdeg med ägg). Tillsätt mer mjöl om degen är kletig. Låt degen vila i kylskåp i minst 30 minuter.
  2. Förbered: Skala och finhacka vitlök. Hacka persilja. Skiva mozzarella i halvcentimeter tjocka skivor. Tvätta och skär aubergine i 1 centimeter tjocka skivor. Lättstek skivorna i lite matolja. Lägg åt sidan. Lättkoka pasta ett par minuter, inte helt färdig. Häll i såll och kyl av med kallt vatten. Låt rinna av.
  3. Köttfärspasta: Värm upp matolja i stekgryta. Fräs vitlöken i någon minut utan att bränna. Tillsätt köttfärs, rör om med träslev och låt steka på medelvärme några minuter. Tillsätt lagerblad och vin. Rör om och låt vätskan sugas upp av färsen. Rör ner krossade tomater, ärter och persilja. Värm upp. Smaka av med salt och peppar. Ta helst bort lagerbladen. Tillsätt kokt pasta.
  4. Paj: Smöra en stor pajform. Kavla ut pajdeg till formen halvcentimeter tjock. Spar deg till pajlock. Rulla upp den på kaveln och rulla ut den över pajformen. Tryck ner och klä in formen.
  5. Sätt ugnen på 185°C.
  6. Lägg stekt aubergine i botten av formen och uppför och över formens kant. Fyll på med ett lager mozzarella och därefter halvvägs upp med köttfärspastan. Därefter ett nya lager av aubergine, mozzarella och köttfärspasta.  Vik in auberginen som ligger över kanten och toppa med mozzarella om det finns något kvar.
  7. Kavla ut pajdeg och täck pajen. Rulla snören av pajdegsrester, lägg i kors över pajen. Toppa med en pajros. Pensla ytan med äggula. Sätt in i ugn i cirka 1 timme, tills tårtans yta är gyllenbrun och krispig.
  8. Förbered sallad och eventuella andra tillbehör. Ta ut tårtan, och ta bort springformen. Servera.

Kockens kommentar

En Timballo (från franskans timbale = timbal, "bägare"), ibland kallad "bomba" eller pasticcio (it. pastej), kan fyllas med vad som helst enligt eget tycke. Timballo Alberoni är en variant som innehåller ringpasta (läs mer > Om dekorativ pasta). Bucantinipasta anses extra lämplig till timballo, läs mer > Om spagetti.

Tillhörande recept

Pâte brisée, pajdeg med ägg

Fler recept inom Lasagne, pastagratäng

Liknande recept som Timballo di pasta, siciliansk pastatårta