Plankstek, en 1900-tals klassiker

Foto: Läckerbiten *

Plankstek, en 1900-tals klassiker

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Ryggbiff marmorerad

800.0 

gram

Smör till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Träplatta

4.0 

styck

 

Duchessepotatis:

 

Potatis mjölig sort

800.0 

gram

Äggula

2.0 

styck

Smör

50.0 

gram

 

Tillbehör:

 

Béarnaisesås hemlagad

4.0 

dl

Tomater

4.0 

styck

Bacon skivat

4.0 

skivor

Haricots vert konserverad

200.0 

gram

Persilja finhackad

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om plankstek >

 

 

Spritspåse >

 

 

Så pannsteks biff >

 

 

Purépress >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 198

Kcal / portion: 1121

GBR (GI) / port: 4

Recept: 4486 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 15%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 568 gram)

Ingredienser

Visa:

Ryggbiff marmorerad 800.0 gram 21%

Smör till stekning 2.0 msk 4%

Salt och peppar 0%

Träplatta 4.0 styck Äts ej

 

Duchessepotatis:

Potatis mjölig sort 800.0 gram 12%

Äggula 2.0 styck 2%

Smör 50.0 gram 8%

 

Tillbehör:

Béarnaisesås hemlagad 4.0 dl 44%

Tomater 4.0 styck 2%

Bacon skivat 4.0 skivor 6%

Haricots vert konserverad 200.0 gram 1%

Persilja finhackad 1.0 dl 0%

 

Kockskolan:

Om plankstek > Äts ej

Spritspåse > Äts ej

Så pannsteks biff > Äts ej

Purépress > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Duchesse: Skala och koka potatisen mjuk. Pressa genom purépress. Arbeta ihop potatisen väl med ägg och smör. Smaka av med salt, peppar. Riven muskot är ett smakkomplemet. Stoppa in i spritspåse.
  2. Bearnaise: Tillred bearnaise, det är godast. Se recept via länk nedan. Tillagningstid 30 minuter.
  3. Sätt på ugnsgrillen på högsta värme.
  4. Stekplatta: Plattan skall vara av rent trä. Man behöver en platta per gäst.  Lägg in nya plattor för att brännas av. Ta ut och låt svalna. Spar plattorna för framtida bruk.
  5. Kött: Torka av biffarna. Hetta upp en panna med olja till rykande hett. Lägg i biffarna och några klickar smör. Stek 1-3 minter på var sida, biffarna skall helst ha röd kärna. Läs mer > Så pannsteks biff.
  6. Spritsa mos runt kanten på plattan. Lägg på köttskiva, halverade kryddade tomater och bönor inlindade i bacon.
  7. Grilla: Sätt en platta i taget i den heta ugnen och grilla av några minuter tills duchessen fått fin brun yta. Ta ut och häll på bearnaise. Servera genast. Tyvärr kan inte gästerna få rätten serverad samtidigt om man inte har en stor ugn.

Kockens kommentar

Man kan använda kött enligt egen smak, biff, kalv- eller fläskkött med mera. Rättens ursprung är från Ungern där den består av flera olika köttbitar och som extra kick toppad med gåsleverpaté. Läs mer > Om plankstek. Pommes duchess (fr. hertiginnans potatis) är ett utmärkt tillbehör till alla slags kötträtter. Se recept via länk nedan.

Passar till

Hemlagad bearnaise

Pommes duchess

Fler recept inom Entrecôte

Liknande recept som Plankstek, en 1900-tals klassiker