Örtbräserad oxstek (nötstek)

Foto: Mästerkocken

Örtbräserad oxstek (nötstek)

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Fransyska nöt

1.2 

kilo

Morötter

2.0 

st stora

Gul lök

2.0 

styck

Stjälkselleri

2.0 

stjälkar

Olivolja

2.0 

msk

Smör

1.0 

msk

Rosmarin färsk

1.0 

msk

Timjan färskhackad

1.0 

msk

Oregano färsk

1.0 

msk

Köttfond koncentrerad

0.5 

dl

Vatten

2.0 

dl

Lagerblad

1.0 

blad

Maizena ljus

2.0 

tsk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

1.2 

kilo

Blandade grönsaker

300.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så lagas nötfransyska >

 

 

Så ugnslagas nötstek >

 

 

Så bräseras nötstek >

 

 

Om nötstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 93

Kcal / portion: 468

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2806 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 3%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 505 gram)

Ingredienser

Visa:

Fransyska nöt 1.2 kilo 46%

Morötter 2.0 st stora 4%

Gul lök 2.0 styck 4%

Stjälkselleri 2.0 stjälkar 0%

Olivolja 2.0 msk 8%

Smör 1.0 msk 3%

Rosmarin färsk 1.0 msk 1%

Timjan färskhackad 1.0 msk 0%

Oregano färsk 1.0 msk 0%

Köttfond koncentrerad 0.5 dl 3%

Vatten 2.0 dl 0%

Lagerblad 1.0 blad 0%

Maizena ljus 2.0 tsk 1%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 1.2 kilo 29%

Blandade grönsaker 300.0 gram 2%

 

Kockskolan:

Så lagas nötfransyska > Äts ej

Så ugnslagas nötstek > Äts ej

Så bräseras nötstek > Äts ej

Om nötstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Skiva morötter grovt. Skär lök i klyftor. Skär sellerin i bitar, cirka 2 centimeter långa.
  2. Stek: Putsa köttet. Smörj in ytan med olja och salta runt om. Hetta upp olja och en klick smör i gryta på hög värme. Bryn steken ordentligt runtom. Ta ur steken och sänk till medelvärme.
  3. Lägg morot, lök och selleri i grytan och strö över örterna. Fräs under omrörning i cirka 5 minuter, tills blandningen börjar dofta.

  4. Lägg steken på grönsakerna. Häll på fond och vatten. Tillsätt lagerbladet och lägg på ett tättslutande lock. Låt bräsera cirka 1,5-2 timmar för stek 1-2 kilo, 2,5-3 timmar för en 4-kilos stek. Vänd steken några gånger och ös med sky. Se till att det inte kokar torrt.

  5. Lägg upp steken och grönsakerna på fat. Låt vila i minst 30 minuter.

  6. Tillbehör: Koka potatis och förbered grönsaker.

  7. Sås: Sila ner skyn från grytan i en kastrull. Blanda majsena med kallt vatten och vispa ner i skyn. Hetta upp såsen under omrörning tills den börjar tjockna. Smaka av med salt och peppar.

  8. Servera: Skiva steken och servera med potatis, grönsaker och sås.

Kockens kommentar

Läs mer om nötstek > Klicka på länkarna under Kockskolan i ingredienslistan.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek

Liknande recept som Örtbräserad oxstek (nötstek)