Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 93

Kcal / portion: 111

GBR (GI) / port: 0
Recept: 668 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 6%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Hummerskal, rens 1000.0 gram Äts ej
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Vitlök 2.0 klyftor Äts ej
Rotselleri 200.0 gram Äts ej
Morot 1.0 st stor Äts ej
Tomatpuré konserv 4.0 msk 4%
Torrt vitt vin 4.0 dl 42%
Vatten 10.0 dl 0%
Vattenreduktion -6.0 dl -0%
Dillstjälkar 0.5 knippe Äts ej
Timjan torkad 2.0 tsk Äts ej
Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej
Smör till stekning 50.0 gram 54%
Kastrull > 5.0 liter %
Smaksättningsalternativ:
Purjolök Äts ej
Palsternacka Äts ej
Blekselleri Äts ej
Krondill } Äts ej
Fänkålsfrön hela Äts ej
Dragon torkad Äts ej
Korianderfrön hel Äts ej
Chilipulver Äts ej
Kajennpeppar mald Äts ej
Stjärnanis Äts ej
Lagerblad Äts ej
Madeira 0%
Kockskolan:
Om skaldjursbuljong > Äts ej
Om buljong och fond > Äts ej
Så kokas hummer > Äts ej
Silduk > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim )
Spara hummerskalen efter en måltid och tillred därav en utsökt god hummersoppa. Se till att inte pappersservetter och annat skräp följer med. Ställ kallt till nästa dag. 4 normalstora humrar ger cirka 1 kilo skal och rens = drygt 1/2 liter soppa = 2 tallrikar soppa. Kan också användas som buljong eller kokas ner till fond. Det är lätt att koka fond, även om instruktionen nedan är lång.
- Rensa bort magsäck och gälar. Bryt sönder skalen i mindre bitar eller krossa dem i en mortel.
- Smaksättare: Skär lök och rotsaker i små bitar. Fräs detta i panna med smör några minuter utan att bränna. Häll över i stor kastrull. Tillsätt tomatpuré och övriga smaksättare. Salt tillsätts först senare när buljong och fond skall användas.
- Svetta: Pannstek skalen i omgångar 3-5 minuter i smör, lägg över i kastrull. Detta för att få ut mer smak. Rör ofta om. Alternativt rosta skalen i ugn på 200°C i 20-30 minuter, vilket ger en mindre fettrik buljong.
- Sjud: Fyll på med vin och vatten till halv kräftvolym. Lägg på lock, koka upp och låt sjuda i 20-30 minuter. Ta av från värmen och låt helst stå i en timme för att "sätta" smakerna.
- Sila: Ta ur större skalbitar och sila buljongen. För finare buljong även genom silduk.
- Avsmakning soppa: Buljongen kan ofta användas som den är till soppa. Är buljongen för tunn i smaken kokas den ner och är den för kraftfull spädes den med vin och/eller vatten. En liten skvätt konjak eller dylikt ger extra piff och önskar man fylligare soppa kan grädde tillsättas som får koka in en stund. Smaka av.
Hummerbuljong, fond:
- Avfettning: Det är smaken som eftersträvas i en fond, inte fett. Ställ buljongen i kylskåp. Ta bort fettkakan som stelnat på ytan efter ett dygn.
- Koncentrera = fond: Den "buljong" som brukar användas i grytor och såser är en nedkokad buljong (fond). Låt buljongen koka tills en tredjedel eller hälften kokat bort. Kokar man ner ännu mer får man en koncentrerad fond.
- Förvara buljongen i kylskåp några dagar, eller frys den för framtida behov.
Använd buljong och fond till fisk- och skaldjurssoppor, i såser, eller till att pochera fiskfilé.
Kockens kommentar
Buljong av kräftor, hummer och räkor tillreds på likartat sätt, smaksättningen kan variera efter tillgång och egen smak. Var försiktig med mängd torra kryddor i synnerhet salt, det är bättre att krydda i efterhand när man använder buljongen till sås eller soppa. Detsamma gäller alkohol.Vattenreduktion = vätskeförlust vid kokning och silning.
Alternativ
Fler recept inom Buljonger, fonder
Liknande recept som Hemlagad buljong, fond eller soppa av hummerskal
-
Hemlagad oxbuljong, oxfond (viltbuljong, viltfond, mörk buljong, enkel buljong)
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk viltsky (buljong)
Tid: 5 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad kalvbuljong, kalvfond (ljus köttbuljong)
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad ljus hönsbuljong, hönsfond (kycklingbuljong, kycklingfond)
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad fiskbuljong, fiskfond , fumet de poisson
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad buljong, fond eller soppa av hummerskal
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad kräftbuljong, kräftfond, kräftsoppa av sötvattenskräftor
Tid: 1 tim 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad havskräftbuljong, kräftfond
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad räkbuljong, räkfond
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan