Hemlagad räkbuljong, räkfond

Foto: Gunilla Blixt ¤

Hemlagad räkbuljong, räkfond

Lägg till ingredienser

Mängd fond dl: 3

Räkskal

500.0 

gram

Gul lök

1.0 

st liten

Vitlök

1.0 

klyfta

Morot

1.0 

st liten

Tomatpuré konserv

2.0 

msk

Torrt vitt vin

2.0 

dl

Vatten

5.0 

dl

Smör och/el. matolja

30.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Smakalternativ:

 

Vitpeppar hel

 

 

Lagerblad

 

 

Schalottenlök

 

 

Palsternacka

 

 

Rotselleri

 

 

Fänkål

 

 

Chilipulver

 

 

Sambal oelekpasta }

 

 

Timjan

 

 

Konjak/brandy

 

 

Madeira

 

 

 

Kockskolan:

 

Ger mängd buljong ca

0.4 

liter

Om skaldjursbuljong >

 

 

Om buljong och fond >

 

 

Silduk >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 55

Kcal / portion: 122

GBR (GI) / port: 0

Recept: 366 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 4%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 222 gram)

Ingredienser

Visa:

Räkskal 500.0 gram Äts ej

Gul lök 1.0 st liten Äts ej

Vitlök 1.0 klyfta Äts ej

Morot 1.0 st liten Äts ej

Tomatpuré konserv 2.0 msk 4%

Torrt vitt vin 2.0 dl 38%

Vatten 5.0 dl 0%

Smör och/el. matolja 30.0 gram 60%

Salt och peppar 0%

 

Smakalternativ:

Vitpeppar hel Äts ej

Lagerblad Äts ej

Schalottenlök Äts ej

Palsternacka Äts ej

Rotselleri Äts ej

Fänkål Äts ej

Chilipulver 0%

Sambal oelekpasta } Äts ej

Timjan 0%

Konjak/brandy 0%

Madeira 0%

 

Kockskolan:

Ger mängd buljong ca 0.4 liter Äts ej

Om skaldjursbuljong > Äts ej

Om buljong och fond > Äts ej

Silduk > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

Använd rester efter en måltid, alternativt skala räkor. Räkköttet äts naturell som måltid, till soppa eller annat.

  1. Skär lök och morot i små bitar.
  2. Svetta: Hetta upp smör i en stekkastrull och stek skalen i cirka 5 minuter utan att bränna. Detta för att få ut mer smak. Rör ofta om. Alternativt rosta skalen i ugn på 200°C i 15-30 minuter, vilket ger en mindre fettrik buljong.
  3. Sjud: Tillsätt tomatpuré och vin. Fyll på med vatten så att det täcker. 
  4. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i 10-15 minuter. Rör om några gånger.Ta av från värmen och låt stå och dra i en halvtimme.
  5. Sila av och häll buljongen i en ren kastrull. För extra fin buljong, sila även genom silduk.
  6. Koncentrera = fond: Den "buljong" som brukar användas i grytor och såser är en nedkokad buljong (fond). Låt buljongen koka tills en tredjedel eller hälften kokat bort. Smaka av, men var försiktig med salt.
  7. Förvara buljongen i kylskåp några dagar, eller frys den för framtida behov.
  8. Använd buljongen till fisk- och skaldjurssoppor, i såser eller till pochering av fiskfilé.

Kockens kommentar

Andelen skal på en räka 40-50% (norm 43%). Resten är kött och rom. Läs mer, klicka på ingrediens > Räkskal. Man kan smaksätta lite som man vill med olika grönsaker, rotfrukter, kryddor och alkohol. Lök, morot och tomatpuré bör alltid ingå. I brist på tomatpuré kan man använda två finhackade tomater per 500 gram skal. Alkohol av olika slag kan användas, men bäst är att använda dessa i samband med tillagning av den rätt som buljong/fond används till.

En buljong kokas ner till fond för att koncentrera smaken. Kokas den ner ytterligare till gräddliknande konsistens får man en koncentrerad fond. En fond eller koncentrat är lättare att använda vid matlagning. Om en buljong har för svag smak är det svårt att rätta till detta i en maträtt, men är den för stark kan den alltid spädas med vatten.

Fler recept inom Buljonger, fonder

Liknande recept som Hemlagad räkbuljong, räkfond