Rödvinsbräserad oxkind

Foto: Dubé Loiselle

Rödvinsbräserad oxkind

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Oxkind ¤

2.0 

styck

Matfett till stekning

1.0 

msk

Morot

1.0 

styck

Rotselleri

1.0 

styck

Gul lök

2.0 

styck

Timjan torkad

2.0 

tsk

Rosmarin torkad

1.0 

tsk

Vitpeppar hel

10.0 

korn

Lagerblad

2.0 

blad

Rött fylligt vin

1.0 

flaska

Vatten

3.0 

dl

 

Sås:

 

Kokspad från grytan

5.0 

dl

Smör

2.0 

msk

Vetemjöl

3.0 

msk

Kalvfond koncentrerad

1.5 

msk

Vatten

 

 

Salt och peppar

 

 

Strösocker

 

 

 

Tillbehör:

 

Rotfrukter

0.8 

gram

Sallat

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så lagas oxkind >

 

 

Så långkokas kött >

 

 

Laga bindvävsrikt kött >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 127

Kcal / portion: 409

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1638 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 14%

Fett: 7%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 321 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxkind ¤ 2.0 styck 70%

Matfett till stekning 1.0 msk 6%

Morot 1.0 styck Äts ej

Rotselleri 1.0 styck Äts ej

Gul lök 2.0 styck Äts ej

Timjan torkad 2.0 tsk Äts ej

Rosmarin torkad 1.0 tsk Äts ej

Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej

Lagerblad 2.0 blad Äts ej

Rött fylligt vin 1.0 flaska Äts ej

Vatten 3.0 dl Äts ej

 

Sås:

Kokspad från grytan 5.0 dl 2%

Smör 2.0 msk 12%

Vetemjöl 3.0 msk 6%

Kalvfond koncentrerad 1.5 msk 2%

Vatten 0%

Salt och peppar 0%

Strösocker 0%

 

Tillbehör:

Rotfrukter 0.8 gram 0%

Sallat 200.0 gram 2%

 

Kockskolan:

Så lagas oxkind > Äts ej

Så långkokas kött > Äts ej

Laga bindvävsrikt kött > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

Tillagning (5 tim )

  1. Ansa och grovskär rotsaker och lök. Putsa köttet fritt från hinnor.

  2. Hetta upp en stekpanna med matfett på högsta värme och bryn sedan oxkinderna väl på var sida, en i taget. Lägg över i en stor gryta eller kastrull.

  3. Sänk pannvärmen något och bryn hastigt rotsaker och lök. Lägg över i grytan.

  4. Slå på rödvin och vatten i grytan så att det nästan täcker köttet. Tillsätt kryddor.

  5. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme i minst 4 timmar tills köttet är riktigt mjukt.

  6. Koka rotsaker och förbered sallad.

  7. Ta ur köttet, lägg åt sidan. Sila buljongen i en bunke.

  8. Sås: Smält smör i grytan och vispa ut mjöl. Slå på buljong, lite i taget under omrörning. Förstärk med koncentrerad fond och krydda med lite socker, salt, peppar. Låt sjuda några minuter. Späd med vin om såsen är för tjock.

  9. Lägg tillbaka köttet i grytan. Servera.

Kockens kommentar

Oxkind (kokind, kindbackar) är den muskel som, tillsammans med svansen, arbetar mest på kon eftersom den idisslar (tuggar) hela dagarna och samtidigt viftar på svansen. Köttet blir därför grovtrådigt, vilket kräver lång tillagningstid, men också mycket smakrikt.

Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek

Liknande recept som Rödvinsbräserad oxkind