Nils-Emils lammgryta med karljohansvamp

Foto: Svenskt Kött -

Nils-Emils lammgryta med karljohansvamp

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lammbog utan ben

800.0 

gram

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Salt och svartpeppar

 

 

Gul lök

1.0 

styck

Karljohansvamp

300.0 

gram

Morot

3.0 

styck

Köttbuljong avfettad

2.0 

dl

el. vatten + konc. fond

 

 

Grädde

1.0 

dl

Vetemjöl

1.5 

msk

 

Smaksättare:

 

Rönnbärsgelé

2.0 

msk

Persilja grovhackad

3.0 

msk

Salt och vitpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

700.0 

gram

Grönsaker

300.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammbog >

 

 

Så grytkokas lammkött >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 108

Kcal / portion: 646

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2585 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 5%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 596 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammbog utan ben 800.0 gram 41%

Smör normalsaltat 2.0 msk 7%

Salt och svartpeppar 0%

Gul lök 1.0 styck 2%

Karljohansvamp 300.0 gram 4%

Morot 3.0 styck 4%

Köttbuljong avfettad 2.0 dl 1%

el. vatten + konc. fond Äts ej

Grädde 1.0 dl 14%

Vetemjöl 1.5 msk 2%

 

Smaksättare:

Rönnbärsgelé 2.0 msk 4%

Persilja grovhackad 3.0 msk 0%

Salt och vitpeppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 700.0 gram 18%

Grönsaker 300.0 gram 1%

 

Kockskolan:

Så lagas lammbog > Äts ej

Så grytkokas lammkött > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

Tillagning (1 tim 45 min )

  1. Skala och skiva lök. Ansa och skär svamp och morötter i bitar. Tärna kött i 2x2 centimeter stora bitar. Krydda köttet med salt och peppar.
  2. Bryn köttet i en gryta med smör. Ta ur. Bryn lök, svamp och morot. Lägg i köttet. Häll på buljong.
  3. Sjud tills köttet är mört, cirka 1-1½ timme.
  4. Tillbehör: Skala och koka potatis. Lättkoka valfria grönsaker.
  5. Redning: Blanda samman grädde och mjöl till en redning. Rör ner i grytan. Koka upp. Sänk värmen och sjud 3 minuter.
  6. Smaksätt med gelé, salt och peppar i grytan. Koka upp. Strö över persilja.

Kockens kommentar

Med "lammbog" avses ofta även tjockbringan, som också kan användas. Den är fettrikare och ger extra smak. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Nils Emil Ahlin, född 1939, är en känd svensk krögare och kokboksförfattare. Under många år drev han i Stockholm restaurangerna Källaren Diana i Gamla stan, Nilsemil på hörnan och Nilsemils Bakficka på Södermalm, Ulla Winbladh på Djurgården och Värdshuset Clas på Hörnet i Vasastan.

Fler recept inom Kokt lamm, lammgryta

Liknande recept som Nils-Emils lammgryta med karljohansvamp