Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 108

Kcal / portion: 646

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2585 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 5%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammbog utan ben 800.0 gram 41%
Smör normalsaltat 2.0 msk 7%
Gul lök 1.0 styck 2%
Karljohansvamp 300.0 gram 4%
Morot 3.0 styck 4%
Köttbuljong avfettad 2.0 dl 1%
el. vatten + konc. fond Äts ej
Grädde 1.0 dl 14%
Vetemjöl 1.5 msk 2%
Smaksättare:
Rönnbärsgelé 2.0 msk 4%
Persilja grovhackad 3.0 msk 0%
Tillbehör:
Potatis 700.0 gram 18%
Grönsaker 300.0 gram 1%
Kockskolan:
Så lagas lammbog > Äts ej
Så grytkokas lammkött > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
Skapat av: Svenskt kött
Tillagning (1 tim 45 min )
- Skala och skiva lök. Ansa och skär svamp och morötter i bitar. Tärna kött i 2x2 centimeter stora bitar. Krydda köttet med salt och peppar.
- Bryn köttet i en gryta med smör. Ta ur. Bryn lök, svamp och morot. Lägg i köttet. Häll på buljong.
- Sjud tills köttet är mört, cirka 1-1½ timme.
- Tillbehör: Skala och koka potatis. Lättkoka valfria grönsaker.
- Redning: Blanda samman grädde och mjöl till en redning. Rör ner i grytan. Koka upp. Sänk värmen och sjud 3 minuter.
- Smaksätt med gelé, salt och peppar i grytan. Koka upp. Strö över persilja.
Kockens kommentar
Med "lammbog" avses ofta även tjockbringan, som också kan användas. Den är fettrikare och ger extra smak. Läs mer, klicka på ingrediensen.Nils Emil Ahlin, född 1939, är en känd svensk krögare och kokboksförfattare. Under många år drev han i Stockholm restaurangerna Källaren Diana i Gamla stan, Nilsemil på hörnan och Nilsemils Bakficka på Södermalm, Ulla Winbladh på Djurgården och Värdshuset Clas på Hörnet i Vasastan.
Fler recept inom Kokt lamm, lammgryta
Liknande recept som Nils-Emils lammgryta med karljohansvamp
-
Dillkött av lamm
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammbog med pico de gallo och crème fraiche
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Navarin d’agneau, klassisk lammgryta med majrova eller kålrot
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt lammlägg
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ingefärsdoftande lammgryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelkokt lammbog
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gryta på lamm med primörer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Sikbadj, tunisisk lammgryta
Tid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lammtagine med dadlar och tomat
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Liverpool Scouse, klassisk brittisk lapskojs
Tid: 4 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan