Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Wonton - ångade fläskdumplings
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 118
Kcal / portion: 490
GBR (GI) / port: 9
Recept: 1961 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 3%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Deg:
Vetemjöl 4.5 dl 48%
Salt 1.0 krm 0%
Vatten 3.5 dl 0%
Alternativ:
Wonton wrappers Äts ej
Fyllning:
Fläskkarré benfri 300.0 gram 25%
Ingefära 4.0 cm 2%
Vitlök 2.0 klyftor 1%
Chilifrukt färsk 1.0 styck 0%
Sesamolja 1.0 tsk 2%
Köttbuljong avfettad 5.0 dl 2%
Tamarind pasta 0.5 msk 0%
Ostronsås } 2.0 msk 1%
Honung 1.0 msk 4%
Dippsås:
Ingefära 2.0 cm 1%
Vitlök 1.0 klyfta 0%
Lime färskpressad 0.5 styck 0%
Sojasås 1.0 dl 3%
Teriyakisås } 2.0 msk 3%
Sesamolja 0.5 tsk 1%
Honung flytande 1.0 tsk 1%
Tillbehör:
Salladslök 4.0 styck 1%
Sesamfrön 1.0 msk 3%
Kockskolan:
Om asiatisk dumplings > Äts ej
Om dumplings > Äts ej
Om vårrulledeg > Äts ej
Ångkokare > Äts ej
Om teriyaki > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (3 tim )
- Fyllning: Lägg köttet i en kastrull. Skala vitlök och ingefära. Strimla ingefära, vitlök och chili. Lägg i kastrullen. Slå på övriga ingredienser. Koka sakta i 2,5-3 timmar tills köttet faller isär. Fyll på med vatten om det behövs.
- Deg: Blanda ihop vetemjöl, salt och hett vatten i en köksmaskin. Kör några minuter till en jämn deg. Låt vila i cirka 30 minuter med fuktig handduk över.
- Kavla ut degen tunt och ta ut rundlar cirka 10 centimeter i diameter. Trava dem med smörpapper emellan och en fuktig handduk runtom och lägg i kylskåpet tills de skall användas.
- Dipsås: Skala och riv ingefära. Skala och pressa vitlök. Pressa lime. Blanda med övriga ingredienser.
- Tillbehör: Lättkoka salladslök, eller förbered annan grönsakstillbehör.
- Wonton: Tag ur köttet och plocka det i småbitar. Koka ihop såsen så den är lite klibbig. Blanda ner köttet.
- Lägg fyllningen på degplattorna. Pensla med lite vatten i kanterna. Vik över och nyp ihop kanterna.
- Ångkoka i cirka 5 minuter eller sjud försiktigt i en stor kastrull med vatten.
- Servera med salladslök eller andra grönsaker. Garnera med sesamfrön.
Kockens kommentar
Wontondeg innehåller egentligen också ägg i smeten, här används vanlig vårrulledeg (läs mer > Om vårrulle). Teriyakisås är enkelt att tillaga själv (läs mer > Om teriyaki). Wonton wrappers finns att köpa i asiatiska butiker.Fler recept inom Vårrullar, dumplings
Liknande recept som Wonton - ångade fläskdumplings
-
Hemlagad filodeg
Tid: 1 tim 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spring roll wrapper, hemlagad vårrulledeg
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Wonton wrapper, wonton vårrulledeg
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så viks dumplings och vårrullar till triangel, rulle och fyrkant
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Samosas, persiska piroger med filodeg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Wonton - ångade fläskdumplings
Tid: 3 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kinesiska vårrullar
Tid: 40 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Knapriga vårrullar med kycklingfärs
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Vårrullar med köttfärs
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pot stickers - kinesiska färsknyten
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan