Wonton - ångade fläskdumplings

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Wonton - ångade fläskdumplings

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Deg:

 

Vetemjöl

4.5 

dl

Salt

1.0 

krm

Vatten

3.5 

dl

 

Alternativ:

 

Wonton wrappers

 

 

 

Fyllning:

 

Fläskkarré benfri

300.0 

gram

Ingefära

4.0 

cm

Vitlök

2.0 

klyftor

Chilifrukt färsk

1.0 

styck

Sesamolja

1.0 

tsk

Köttbuljong avfettad

5.0 

dl

el. vatten + konc. fond

 

 

Tamarind pasta

0.5 

msk

Ostronsås }

2.0 

msk

Honung

1.0 

msk

 

Dippsås:

 

Ingefära

2.0 

cm

Vitlök

1.0 

klyfta

Lime färskpressad

0.5 

styck

Sojasås

1.0 

dl

Teriyakisås }

2.0 

msk

Sesamolja

0.5 

tsk

Honung flytande

1.0 

tsk

 

Tillbehör:

 

Salladslök

4.0 

styck

Sesamfrön

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om asiatisk dumplings >

 

 

Om dumplings >

 

 

Om vårrulledeg >

 

 

Ångkokare >

 

 

Om teriyaki >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 490

GBR (GI) / port: 9

Recept: 1961 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 3%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 414 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg:

Vetemjöl 4.5 dl 48%

Salt 1.0 krm 0%

Vatten 3.5 dl 0%

 

Alternativ:

Wonton wrappers Äts ej

 

Fyllning:

Fläskkarré benfri 300.0 gram 25%

Ingefära 4.0 cm 2%

Vitlök 2.0 klyftor 1%

Chilifrukt färsk 1.0 styck 0%

Sesamolja 1.0 tsk 2%

Köttbuljong avfettad 5.0 dl 2%

el. vatten + konc. fond 0%

Tamarind pasta 0.5 msk 0%

Ostronsås } 2.0 msk 1%

Honung 1.0 msk 4%

 

Dippsås:

Ingefära 2.0 cm 1%

Vitlök 1.0 klyfta 0%

Lime färskpressad 0.5 styck 0%

Sojasås 1.0 dl 3%

Teriyakisås } 2.0 msk 3%

Sesamolja 0.5 tsk 1%

Honung flytande 1.0 tsk 1%

 

Tillbehör:

Salladslök 4.0 styck 1%

Sesamfrön 1.0 msk 3%

 

Kockskolan:

Om asiatisk dumplings > Äts ej

Om dumplings > Äts ej

Om vårrulledeg > Äts ej

Ångkokare > Äts ej

Om teriyaki > Äts ej

Tillagning (3 tim )

  1. Fyllning: Lägg köttet i en kastrull. Skala vitlök och ingefära. Strimla ingefära, vitlök och chili. Lägg i kastrullen. Slå på övriga ingredienser. Koka sakta i 2,5-3 timmar tills köttet faller isär. Fyll på med vatten om det behövs.
  2. Deg: Blanda ihop vetemjöl, salt och hett vatten i en köksmaskin. Kör några minuter till en jämn deg. Låt vila i cirka 30 minuter med fuktig handduk över.
  3. Kavla ut degen tunt och ta ut rundlar cirka 10 centimeter i diameter. Trava dem med smörpapper emellan och en fuktig handduk runtom och lägg i kylskåpet tills de skall användas.
  4. Dipsås: Skala och riv ingefära. Skala och pressa vitlök. Pressa lime. Blanda med övriga ingredienser.
  5. Tillbehör: Lättkoka salladslök, eller förbered annan grönsakstillbehör.
  6. Wonton: Tag ur köttet och plocka det i småbitar. Koka ihop såsen så den är lite klibbig. Blanda ner köttet.
  7. Lägg fyllningen på degplattorna. Pensla med lite vatten i kanterna. Vik över och nyp ihop kanterna.
  8. Ångkoka i cirka 5 minuter eller sjud försiktigt i en stor kastrull med vatten.
  9. Servera med salladslök eller andra grönsaker. Garnera med sesamfrön.

Kockens kommentar

Wontondeg innehåller egentligen också ägg i smeten, här används vanlig vårrulledeg (läs mer > Om vårrulle). Teriyakisås är enkelt att tillaga själv (läs mer > Om teriyaki). Wonton wrappers finns att köpa i asiatiska butiker.

Fler recept inom Vårrullar, dumplings

Liknande recept som Wonton - ångade fläskdumplings