Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 260

Kcal / portion: 634

GBR (GI) / port: 85
Recept: 634 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 1%
Kolhydrater: 54%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Vetemjöl 180.0 gram 100%
eller 3.0 dl %
Salt 1.0 tsk 0%
Vatten 1.0 dl 0%
Alternativ:
Färdig vårrulledeg Äts ej
Kockskolan:
Om vårrullar > Äts ej
Om vårrulledeg > Äts ej
Om filodeg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Yummyyy y" under bilden ovan.
- Deg: Blanda mjöl och salt. Tillsätt vatten och blanda till en jämn, smidig och mjuk deg. Tillsätt lite extra vatten om degen känns stum/hård. Forma till runda bollar. Låt vila övertäckt i 15 min.
- Forma: Mjöla bakbord. Rulla degen till en tjock korv och dela den i bitar cirka 25 gram per styck (10 st per sats). Fortsätt arbeta med 5 bollar i taget. Täck över resterande bollar med handduk, helst fuktad sådan.
- Kavla ut bollen på längden och tvären till en rund platta, halvcentimetern tjock. Pensla ytan med matolja. Strö över lite mjöl. Fortsätt på samma sätt med ytterligare 4 bullar och lägg plattorna på varandra. Ingen olja överst men ströa över lite mjöl.
- Kavla 2: Kavla ut bunten på längden och tvären tills arken är millimetertjocka och breda som stora tallrikar.
- Stek: Hetta upp en stor stekpanna på medelvärme och lägg i bunten av ark. Stek 10 sekunder på var sida. Ta ur och låt dem svalna under duk. Dra isär arken från varandra.
- Förvaring: Lägg 10 stycken ark på varandra och rulla lätt ihop dem mellan två smörpapper. Plasta in. Kan förvaras tre veckor i kylskåp eller tre månader i frys. Arken kan också skäras i breda remsor och sparas inpackade. Fyllda, ej gräddade vårrullar kan sparas på samma sätt.
- Montering: Degen används till vårrullar som kan vara runda, tre- eller fyrkantiga. Se recept > Vårrullar grundrecept.
Kockens kommentar
Vårrulledeg (eng. wrappings) är en mycket tunn inbakningsdeg snarlik filodeg (se dito), som blir frasig när den tillagas i het matolja. Det finns i princip tre sorters asiatisk inbakningsdeg med olika varianter av desamma - rispappersdeg av rismjöl, vårrulledeg av vetemjöl (detta recept) och wontondeg (eggroll wrapper) på vetemjöl och ägg. Med ägg blir degen tjockare och inte lika frasig. Läs mer > Om vårrullar.Fler recept inom Vårrullar, dumplings
Liknande recept som Spring roll wrapper, hemlagad vårrulledeg
-
Hemlagad filodeg
Tid: 1 tim 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spring roll wrapper, hemlagad vårrulledeg
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Wonton wrapper, wonton vårrulledeg
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så viks dumplings och vårrullar till triangel, rulle och fyrkant
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Samosas, persiska piroger med filodeg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Wonton - ångade fläskdumplings
Tid: 3 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kinesiska vårrullar
Tid: 40 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Knapriga vårrullar med kycklingfärs
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Vårrullar med köttfärs
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pot stickers - kinesiska färsknyten
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan