Spring roll wrapper, hemlagad vårrulledeg

Foto: Film: Yummyyy y, Spring roll

Spring roll wrapper, hemlagad vårrulledeg

Lägg till ingredienser

Sats ā 10 ark: 1

Vetemjöl

180.0 

gram

eller

3.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

Vatten

1.0 

dl

 

Alternativ:

 

Färdig vårrulledeg

 

 

 

Kockskolan:

 

Om vårrullar >

 

 

Om vårrulledeg >

 

 

Om filodeg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 260

Kcal / portion: 634

GBR (GI) / port: 85

Recept: 634 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 1%

Kolhydrater: 54%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 243 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 180.0 gram 100%

eller 3.0 dl %

Salt 1.0 tsk 0%

Vatten 1.0 dl 0%

 

Alternativ:

Färdig vårrulledeg Äts ej

 

Kockskolan:

Om vårrullar > Äts ej

Om vårrulledeg > Äts ej

Om filodeg > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Se film, klicka på "Yummyyy y" under bilden ovan.

  1. Deg: Blanda mjöl och salt. Tillsätt vatten och blanda till en jämn, smidig och mjuk deg. Tillsätt lite extra vatten om degen känns stum/hård. Forma till runda bollar. Låt vila övertäckt i 15 min.
  2. Forma: Mjöla bakbord. Rulla degen till en tjock korv och dela den i bitar cirka 25 gram per styck (10 st per sats). Fortsätt arbeta med 5 bollar i taget. Täck över resterande bollar med handduk, helst fuktad sådan.
  3. Kavla ut bollen på längden och tvären till en rund platta, halvcentimetern tjock. Pensla ytan med matolja. Strö över lite mjöl. Fortsätt på samma sätt med ytterligare 4 bullar och lägg plattorna på varandra. Ingen olja överst men ströa över lite mjöl.
  4. Kavla 2:  Kavla ut bunten på längden och tvären tills arken är millimetertjocka och breda som stora tallrikar.
  5. Stek: Hetta upp en stor stekpanna på medelvärme och lägg i bunten av ark. Stek 10 sekunder på var sida. Ta ur och låt dem svalna under duk. Dra isär arken från varandra.
  6. Förvaring: Lägg 10 stycken ark på varandra och rulla lätt ihop dem mellan två smörpapper. Plasta in. Kan förvaras tre veckor i kylskåp eller tre månader i frys. Arken kan också skäras i breda remsor och sparas inpackade. Fyllda, ej gräddade vårrullar kan sparas på samma sätt.
  7. Montering: Degen används till vårrullar som kan vara runda, tre- eller fyrkantiga. Se recept > Vårrullar grundrecept.

Kockens kommentar

Vårrulledeg (eng. wrappings) är en mycket tunn inbakningsdeg snarlik filodeg (se dito), som blir frasig när den tillagas i het matolja. Det finns i princip tre sorters asiatisk inbakningsdeg med olika varianter av desamma - rispappersdeg av rismjöl, vårrulledeg av vetemjöl (detta recept) och wontondeg (eggroll wrapper) på vetemjöl och ägg. Med ägg blir degen tjockare och inte lika frasig. Läs mer > Om vårrullar.

Fler recept inom Vårrullar, dumplings

Liknande recept som Spring roll wrapper, hemlagad vårrulledeg