Lägg till ingredienser

Satser ā 10 ark: 2

Vetemjöl

350.0 

gram

eller

5.8 

dl

Salt

1.0 

tsk

Bakpulver

1.0 

tsk

Matolja

1.0 

msk

Vitvinsvinäger

2.0 

tsk

Vatten ljummet

1.8 

dl

 

Till utbakning:

 

Majsstärkelse

0.6 

dl

 

Alternativ:

 

Filodeg färdig

 

 

 

Kockskolan:

 

Om filodeg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 247

Kcal / portion: 734

GBR (GI) / port: 68

Recept: 1468 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 3%

Kolhydrater: 47%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 298 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 350.0 gram 84%

eller 5.8 dl %

Salt 1.0 tsk 0%

Bakpulver 1.0 tsk 1%

Matolja 1.0 msk 8%

Vitvinsvinäger 2.0 tsk 0%

Vatten ljummet 1.8 dl 0%

 

Till utbakning:

Majsstärkelse 0.6 dl 7%

 

Alternativ:

Filodeg färdig 0%

 

Kockskolan:

Om filodeg > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min + 2 tim )

Se film, klicka på "Schereen" under bilden ovan.

  1. Deg: Blanda mjöl, salt och bakpulver i en stor bunke eller matberedare. Tillsätt matolja, vinäger och hälften av vattnet. Blanda till samman­hängande deg (~2 minuter i degblandare på låg hastighet).  Tillsätt resten av vattnet lite i taget tills en smidig, mjuk och slät deg bildats (~3 minuter i degblandare på medel hastighet). Forma till en rund boll.
  2. Vila 1: Pensla degen med olja så att den inte skinnar sig (får hård skorpa). Lägg i skål, plasta över och låt vila i cirka 1 timme i rumstemperatur. 
  3. Vila 2: Dela degen i 20 jämnstora bitar (~30 gram/st, 10/sats). Forma till runda bollar. Täck över med duk och låt vila i ytterligare 1 timme.
  4. Kavla 1: Mjöla bakbordet med majsstärkelse (ej vetemjöl). Arbeta i två omgångar med en sats i taget (10 bollar) och med 1 boll i taget. Kavla ut degen på längden och tvären omväxlande till tallriksstora plattor. Se till att mjöla plattans båda sidor så att den inte fastnar på bakbordet. Gör samma sak med resterande 9 bullar. Stapla plattorna på varandra och skydda dem med plast under tiden så att de inte torkar ut.
  5. Kavla 2: Kavla hela packen med ark på varandra och kavla ut till stora flak cirka 23x35 centimeter. Sära på arken emellanåt och pudra lätt med majsmjöl så att de inte fäster i varandra. Överflödsmjöl borstas bort. Nu skall degen vara så tunn att man kan se händerna om den hålls upp mot ljuset. Upprepa processen med den andra degomgången.
  6. Förvara: Degen kan sparas några dagar eller mer i kylskåp. Lägg bunten av ark (10 st) mellan två av bakplåtspapper, rulla ihop löst till en korv och plasta in rullen med plastfilm. Kan sparas i kylskåpet 1 vecka eller 3 månader i frysen.

Kockens kommentar

Det finns olika varianter för tillredning av filodeg, där till exempel ägg och filmjölk ingår (läs mer > Om filodeg). Det finns färdig filodeg att köpa i butik, vilket är ett bra alternativ.

Fler recept inom Vårrullar, dumplings

Liknande recept som Hemlagad filodeg