Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 247

Kcal / portion: 734

GBR (GI) / port: 68
Recept: 1468 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 3%
Kolhydrater: 47%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 350.0 gram 84%
eller 5.8 dl %
Salt 1.0 tsk 0%
Bakpulver 1.0 tsk 1%
Matolja 1.0 msk 8%
Vitvinsvinäger 2.0 tsk 0%
Vatten ljummet 1.8 dl 0%
Till utbakning:
Majsstärkelse 0.6 dl 7%
Alternativ:
Kockskolan:
Om filodeg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min + 2 tim )
Se film, klicka på "Schereen" under bilden ovan.
- Deg: Blanda mjöl, salt och bakpulver i en stor bunke eller matberedare. Tillsätt matolja, vinäger och hälften av vattnet. Blanda till sammanhängande deg (~2 minuter i degblandare på låg hastighet). Tillsätt resten av vattnet lite i taget tills en smidig, mjuk och slät deg bildats (~3 minuter i degblandare på medel hastighet). Forma till en rund boll.
- Vila 1: Pensla degen med olja så att den inte skinnar sig (får hård skorpa). Lägg i skål, plasta över och låt vila i cirka 1 timme i rumstemperatur.
- Vila 2: Dela degen i 20 jämnstora bitar (~30 gram/st, 10/sats). Forma till runda bollar. Täck över med duk och låt vila i ytterligare 1 timme.
- Kavla 1: Mjöla bakbordet med majsstärkelse (ej vetemjöl). Arbeta i två omgångar med en sats i taget (10 bollar) och med 1 boll i taget. Kavla ut degen på längden och tvären omväxlande till tallriksstora plattor. Se till att mjöla plattans båda sidor så att den inte fastnar på bakbordet. Gör samma sak med resterande 9 bullar. Stapla plattorna på varandra och skydda dem med plast under tiden så att de inte torkar ut.
- Kavla 2: Kavla hela packen med ark på varandra och kavla ut till stora flak cirka 23x35 centimeter. Sära på arken emellanåt och pudra lätt med majsmjöl så att de inte fäster i varandra. Överflödsmjöl borstas bort. Nu skall degen vara så tunn att man kan se händerna om den hålls upp mot ljuset. Upprepa processen med den andra degomgången.
- Förvara: Degen kan sparas några dagar eller mer i kylskåp. Lägg bunten av ark (10 st) mellan två av bakplåtspapper, rulla ihop löst till en korv och plasta in rullen med plastfilm. Kan sparas i kylskåpet 1 vecka eller 3 månader i frysen.
Kockens kommentar
Det finns olika varianter för tillredning av filodeg, där till exempel ägg och filmjölk ingår (läs mer > Om filodeg). Det finns färdig filodeg att köpa i butik, vilket är ett bra alternativ.Fler recept inom Vårrullar, dumplings
Liknande recept som Hemlagad filodeg
-
Hemlagad filodeg
Tid: 1 tim 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spring roll wrapper, hemlagad vårrulledeg
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Wonton wrapper, wonton vårrulledeg
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så viks dumplings och vårrullar till triangel, rulle och fyrkant
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Samosas, persiska piroger med filodeg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Wonton - ångade fläskdumplings
Tid: 3 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kinesiska vårrullar
Tid: 40 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Knapriga vårrullar med kycklingfärs
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Vårrullar med köttfärs
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pot stickers - kinesiska färsknyten
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan