Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 117

Kcal / portion: 722

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2890 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 5%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kyckling hel med skinn 1.0 styck 63%
Borretanalök 8.0 styck 5%
Fänkål 1.0 styck 2%
Champinjoner 12.0 styck 2%
Vitt vin 3.0 dl 7%
Kycklingbuljong avfettad 2.0 liter Äts ej
el. vatten + konc. fond Äts ej
Maizena ljus 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 19%
Kockskolan:
Så kokas höns, kyckling > Äts ej
Om höns, kyckling > Äts ej
Om poule au pot > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Stycka kycklingen. Låren delas i leden. Vingen skärs ut. Bröstet skärs ut med bröstbenet kvar och delas rakt över en gång.
- Tillbehör: Skala och koka potatis.
- Koka: Lägg kycklingen i en stor kastrull. Fyll med kallt vatten så det täcker. Koka upp. Häll av vattnet. Spola rent kycklingen. Gör rent kastrullen. Alternativt skumma av väl.
- Lägg tillbaka kycklingen i kastrullen. Slå på vitt vin och buljong så det täcker. Koka upp och dra ner värmen. Koka på svag värme.
- Dela champinjonerna och lägg i. Skär fänkål i fyra delar och lägg i grytan. Skala lökar och lägg i grytan. Koka på svag värme i cirka 25 minuter.
- Plocka upp kycklingen och lägg i en djup skål. Red av grytan med maizena utrört i lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar. Slå såsen över kycklingen. Garnera eventuellt med lite persilja. Servera med nykokt potatis.
Kockens kommentar
När man kokar upp kycklingen och sedan rengör kastrullen för att sedan koka klart kallar vi kockar för att man blancherar, det gör att buljongen blir ljus och klar.
Borretanlök är en liten tillplattad kepalök, en variant av gul lök. Benämns oftast "pärllök" i Sverige vilket är missvisande. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Alternativ
Fler recept inom Kokt höna, kyckling ¤
Liknande recept som Poule (poularde) au pot, kyckling kokt i vitt vin
-
Kokt höna eller kyckling med ris och curry
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Poule (poularde) au pot, kyckling kokt i vitt vin
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Dillkyckling i sötsur sås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt kyckling i dillsås
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kycklingbullar, eller för fint folk pocherade kycklingqueneller
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kycklinggulasch - ungersk paprikagryta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Blanquette de poulet, stuvad kyckling
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kyckling Gumbo, gryta från Louisiana
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt champinjonkyckling
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kycklinggryta med tomatsås och bönor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan