
Laxwallenbergare med blomkålsmos och gröna ärtor
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 176

Kcal / portion: 917

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3668 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 14%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxwallenbergare
Laxfilé 700.0 gram 35%
Äggula 3.0 styck 4%
Grädde 3.0 dl 29%
Potatismjöl 4.0 msk 4%
Salt 0%
Vitpeppar 0%
Ströbröd 0%
Blomkålsmos
Blomkål helt huvud 1.0 huvud 5%
Grädde 2.0 dl 20%
Smör normalsaltat 1.0 msk 3%
Salt 0%
Vitpeppar 0%
Muskot riven 0%
Tillbehör
Smör smält 0%
Skapat av: Tryffelsvinet
Tillagning
- Blomkålsmos: Bryt blomkålen i buketter och lägg i kastrull. Häll i grädde och låt stormkoka under lock i 10 minuter. Ta av lock och låt vätskan koka in. Tillsätt smör. Mixa blomkålen till mos. Smaka av med salt, vitpeppar och muskot.
- Laxwallenbergare: Skär lax i kuber, mixa i matberedare tills laxen är fint fördelad. Tillsätt äggula, grädde, potatismjöl, salt och vitpeppar. Blanda till jämn smet.
- Forma biffar och vänd i ströbröd. Stek biffarna i smör, på medelvärme. Ca 3 minuter per sida.
- Servera laxwallenbergarna med blomkålsmos, gröna ärtor och skirat smör. Toppa gärna med dill.
Kockens kommentar
Wallenbergare sägs vara uppkallad efter häradshövding Marcus Wallenberg, vilken var svärson till den gastronimiska författaren Charles Emil Hagdahl. Rätten görs traditionellt sett på kalv och serveras då med potatismos och gröna ärtor.I detta sommarrecept tar vi oss dock friheten att byta ut både kalv och potatis. I stället gör vi mjälla wallenbergare på lax och serverar dessa med ett härligt gräddigt blomkålsmos. Gott, somrigt och fruktansvärt lättlagat.
Fler recept inom Fiskburgare
Liknande recept som Laxwallenbergare med blomkålsmos och gröna ärtor
-
Fiskfärs - grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fiskburgare
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Müslipanerad laxburgare med äppelröra
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fiskekaker - klassisk norsk fiskburgare
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laksfiskekaker - norska laxburgare
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödingburgare med apelsinsmak
Tid: 40 min (+ 20 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxburgare med avokado och rostad klyftpotatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Spättafiskburgare med dill- och senapsrostad aubergine
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Nina Ahlm: Kostrådgivarens kokbok
-
Sillbullar med korintsås
Tid: 45 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Laxbullar med karamelliserade svartrötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: