Laxwallenbergare med blomkålsmos och gröna ärtor

Laxwallenbergare med blomkålsmos och gröna ärtor

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Laxwallenbergare

 

 

 

Laxfilé

700.0 

gram

Äggula

3.0 

styck

Grädde

3.0 

dl

Potatismjöl

4.0 

msk

Salt

 

 

Vitpeppar

 

 

Ströbröd

 

 

Blomkålsmos

 

 

 

Blomkål helt huvud

1.0 

huvud

Grädde

2.0 

dl

Smör normalsaltat

1.0 

msk

Salt

 

 

Vitpeppar

 

 

Muskot riven

 

 

Tillbehör

 

 

 

Gröna ärter frysta

 

 

Smör smält

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 176

Kcal / portion: 917

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3668 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 14%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 522 gram)

Ingredienser

Visa:
Laxwallenbergare 

Laxfilé 700.0 gram 35%

Äggula 3.0 styck 4%

Grädde 3.0 dl 29%

Potatismjöl 4.0 msk 4%

Salt 0%

Vitpeppar 0%

Ströbröd 0%

Blomkålsmos 

Blomkål helt huvud 1.0 huvud 5%

Grädde 2.0 dl 20%

Smör normalsaltat 1.0 msk 3%

Salt 0%

Vitpeppar 0%

Muskot riven 0%

Tillbehör 

Gröna ärter frysta 0%

Smör smält 0%

Tillagning

  1. Blomkålsmos: Bryt blomkålen i buketter och lägg i kastrull. Häll i grädde och låt stormkoka under lock i 10 minuter. Ta av lock och låt vätskan koka in. Tillsätt smör. Mixa blomkålen till mos. Smaka av med salt, vitpeppar och muskot.
  2. Laxwallenbergare: Skär lax i kuber, mixa i matberedare tills laxen är fint fördelad. Tillsätt äggula, grädde, potatismjöl, salt och vitpeppar. Blanda till jämn smet.
  3. Forma biffar och vänd i ströbröd. Stek biffarna i smör, på medelvärme. Ca 3 minuter per sida.
  4. Servera laxwallenbergarna med blomkålsmos, gröna ärtor och skirat smör. Toppa gärna med dill.

Kockens kommentar

Wallenbergare sägs vara uppkallad efter häradshövding Marcus Wallenberg, vilken var svärson till den gastronimiska författaren Charles Emil Hagdahl. Rätten görs traditionellt sett på kalv och serveras då med potatismos och gröna ärtor.

I detta sommarrecept tar vi oss dock friheten att byta ut både kalv och potatis. I stället gör vi mjälla wallenbergare på lax och serverar dessa med ett härligt gräddigt blomkålsmos. Gott, somrigt och fruktansvärt lättlagat.

Fler recept inom Fiskburgare

Liknande recept som Laxwallenbergare med blomkålsmos och gröna ärtor