Stekt kolja med apelsinsås

Foto: Russel French, Norsk Fisk ¤

Stekt kolja med apelsinsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Koljafilé

800.0 

gram

Vetemjöl

4.0 

msk

Paprikapulver

1.0 

tsk

Salt

1.0 

tsk

Peppar

0.5 

tsk

Smör till stekning

1.0 

msk

Olivolja till stekning

1.0 

msk

 

Apelsinsås:

 

 

 

Schalottenlök finhackad

1.0 

msk

Fiskbuljong

1.5 

dl

el. vatten + konc. fond

 

 

Apelsinjuice

2.0 

dl

Matlagningsgrädde

1.0 

dl

Maizena ljus

2.0 

tsk

Basilika finhackad

1.0 

msk

Smör normalsaltat

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 113

Kcal / portion: 339

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1357 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 5%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 301 gram)

Ingredienser

Visa:

Koljafilé 800.0 gram 47%

Vetemjöl 4.0 msk 9%

Paprikapulver 1.0 tsk 1%

Salt 1.0 tsk 0%

Peppar 0.5 tsk 0%

Smör till stekning 1.0 msk 7%

Olivolja till stekning 1.0 msk 8%

 

Apelsinsås: 

Schalottenlök finhackad 1.0 msk 0%

Fiskbuljong 1.5 dl 0%

el. vatten + konc. fond Äts ej

Apelsinjuice 2.0 dl 6%

Matlagningsgrädde 1.0 dl 12%

Maizena ljus 2.0 tsk 1%

Basilika finhackad 1.0 msk 0%

Smör normalsaltat 1.0 msk 7%

Salt och peppar 0%

Skapat av: Norsk Fisk

Tillagning (30 min )

  1. Blanda samman vetemjöl, paprikapulver och peppar. Torka fiskfiléer. Vänd i blandningen av vetemjöl och kryddor.
  2. Stek fisken i en blandning av smör och olivolja. Lägg fiskfiléerna på ett varmt fat när de är färdigstekta.
  3. Finhacka lök, fräs den i smör eller olja till den är mjuk.
  4. Tillsätt sen fiskbuljong, apelsinjuice och apelsinskal. Koka upp såsen och låt koka ett par minuter innan du tillsätter matlagningsgrädde. Låt såsen koka 8-10 minuter så att den tjocknar något.
  5. Smaka av den med salt och peppar. Den kan också redas med maisenamjöl. Garnera med färsk basilika precis före servering.

Kockens kommentar

När man steker fisk ger en blandning av smör och olja det bästa resultatet. Smör ger smak och oljan tillåter hög stektemperatur.

Tips!
Om du vill ha en sås som är blank så kan du sila den efter kokning.

Kokta grönsaker, råris, vanligt ris eller kokt potatis funkar alla som bra tillbehör.

Fler recept inom Pannstekt, halstrad vitfisk

Liknande recept som Stekt kolja med apelsinsås