Om finpajer

Om finpajer

(Om smulpaj, Om kladdkaka)

Engelsk översättning 1. fruit tart, flan 2. crumble pie 3. molten chocolate cake

Fransk översättning 1. tarte aux fruits, Tarte Tatin 2. tarte crumble 3. moelleux au chocolat, coeur coulant

Italiensk översättning 1. crostata di frutta 3. cioccolato morbido

Tysk översättning 1. Obstkuchen 2. Krümelkuchen

Spansk översättning 1. tarta de frutas

Finpajer (fr. tarte) är en form av tårta. Skillnaden är främst att finpajer består av en pajdeg med fyllning, medan tårtor byggs upp i lager av tårtbottnar. Gränsen dem emellan är dock diffus. Det franska "tarte" och engelskans "tart" är oftare en vad vi kallar finpaj i stället för en tårta. Man skiljer egentligen inte i andra länder på fintårta och finpaj (läs mer > Om tårtor). Finpajer tillagas mest i hemmen, medan fintårtor är konditorns specialitet. Finpaj är motsatsen till matpaj, det vill säga en söt efterrättspaj som består av en söt pajdegsbotten (fr. pâte sucrée) med allehanda fyllning ovanpå, vanligtvis av bär och frukt (se recept via länk till höger om bilden ovan). Ibland inbakas pajen med ett pajskal eller kläs med pajdegsremsor. En sådan klassiker är den österrikiska pajen Linz Torte (se recept > Linz Torte). Finpajer kan indelas i tre huvudgrupper.

  1. Fruktpajer är den vanligaste formen av finpaj och bland dessa är äppelpajer vanligast (fr. Tarte aux pommes). En klassiker är Tarte Tatin, vilket är en uppochnedvänd äppelpaj (se recept > Tarte Tatin). Andra populära fruktpajer är blåbärspaj (fr. Tarte aux myrtilles), körsbärspaj (Tarte aux mirabelles), päronpaj (Tarte aux poires), jordgubbspaj (Tarte aux fraises), rabarberpaj (Tarte à la rhubarbe), citronpaj (Tarte au citron) med flera. En engelsk klassiker är Pumpkin pie (pumpapaj).
  2. Smulpajer är finpaj av smulig mördeg (läs mer > Sötade pajdegar). Degen tillreds av vetemjöl, gärna med olika inblandning av havregryn eller andra flingor, samt av socker i varierande grad, från ett par matskedar till över 1 dl per paj. Pajdegen gräddas vanligtvis ovanpå ett lager av frukt eller bär (se receptgrupp > Smulpajer). Smulpaj med havregryn är lite av en nordisk specialitet eftersom havre främst odlas i nordligare klimat (läs mer > Om havren).
  3. Kladdkakor (fr. moelleux = mjuk, coeur coulant = flytande kärna) är pajer eller bakelser med ett kladdigt trögflytande innehåll, som regel en form av chokladkaka. Kladdkaka bakas utan bakpulver, vilket gör att innanmätet fortfarande är kladdigt. Tillagningstiden varierar med 15-40 minuter beroende på pajens tjocklek och hur kladdig man önskar den. Utsidan skall vara skorpig och fast. Vispad grädde eller vaniljglass och jordgubbar är passande tillbehör. Kladdkakans dag firas varje år den 7 november. Se recept > Kladdkakor.

Flan: I England är flan är en paj med osötad eller söt fyllning. I Frankrike och Italien avser det vanligen en vaniljpaj eller vaniljpudding. I Spanien är det en klassik efterrätt liknade crème caramel. Begreppet har sitt ursprung i Romartiden där det kunde vara såväl en mat- som efterrättspaj.

Läs mer > Så tillagas finpajer. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-03

Läs mer

Om tårtor

Sötade pajdegar ¤

Så tillagas finpajer

Om havren

Film: Pumkin pie

Film: Amerikansk äppelpaj anno 1773

Film: Så blir kladdkakan högre

Recept med Om finpajer

Det finns 23 recept med Om finpajer