Sacher Torte

Fotograf/bild: Hotel Sacher

Om tårtor

(1. fintårta 2. finpajer, Schwarzwaldtårta, Schwartzwälder Kirschtorte, Tusenbladstårta, Sacher Torte, sachertårta, Gateau Saint-Honoré, dacquoise, palois, Casablancatårta)

Latin: torta

Engelsk översättning gâteau, tart

Fransk översättning 1. gâteau 2. tarte

Italiensk översättning 1. torta 2. crostata

Tysk översättning 1. Torte 2. Kuchen

Spansk översättning 1. tarta 2. tartaleta

Tårta (fr. tarte, gâteau): Med "tårta" avses vanligen "fintårta" vilket avses här, men kan också vara en mattårta. Enligt Svenska Akademien är fintårta ett "större finare bakverk... av olika sammansättning... vanligen bestående av flera bottnar... med olika sorters fyllning... med täcke eller garnering... att förtäras vid högtidliga tillfällen...".  Platta tårtor brukar benämnas "paj" bestående av pajdegsbotten med fyllning. För att skilja dem från matpajer benämns de "finpaj" (läs mer > Om finpajer). Fintårtor hör ihop med högtider av alla de slag, bröllop, födelsedagar, sommaren med mera. Fintårtor är konditorns specialitet, medan finpajer, som är enklare att tillreda, hör hemmen till. Se recept via länk till höger om bilden ovan.

Tårtor kan grovt indelas i följande grupper:

 • Gräddtårtor
 • Chokladtårtor
 • Frukttårtor
 • Moussetårtor
 • Nöttårtor inklusive mandeltårtor

Begreppet tårta kommer från franskan "tarte" som kommer från latinets torta = rund. "Tårta" är alltså ett runt bakverk och begreppet förekommer även i andra sammanhang, till exempel smörgåstårta, glasstårta och osttårta. Sockerkaka är en slags tårta men benämns inte som sådan i Sverige, men väl i andra länder. Rulltårta är ingen "riktig" tårta, utan sockerkaka fylld med kräm som rullats ihop till en tjock tub (läs mer > Om rulltårtor). I alla länder råder lätt begreppsförvirring mellan tårta, paj och kaka, som ibland kan avse maträtt eller dessert. En fintårta i Frankrike brukar benämnas "gâteau" medan en finpaj kallas "tarte". En "tartelette" betyder "liten tårta" vilket vanligtvis är en pajdegsbotten fylld med mat eller söta ingredienser (läs mer > Färdiga tarteletter). I Spanien brukar en "tartaleta" vara en liten eller stor finpaj. I Italien kallas finpaj (med frukt) vanligen "crostata" (crosta = skorpa syftande på pajskalet). I Tyskland kan Kuchen avse finpaj, eller en "kaka" av annat slag. Begreppen blandas ihop.

Historia: 1300-talets matpajer i Frankrike utvecklades under 1500-talet till pajer fyllda med frukt och vaniljsås, vilka betraktades som "haut cuisine" (högsta kokkonst). Italien var samtida med utveckling av fruktpajer (crostata). De "riktiga" tårtorna utvecklades främst under 1800-talet och gräddtårtan gjorde sitt intåg i början av 1900-talet när den svenska uppfinningen av separatorn gjorde grädde tillgänglig för en bred allmänhet. Att gruppera fintårtor är nästan omöjligt, men kan till exempel  delas in i tårtor med socker­kaksbotten, mandel-/nöt-/chokladtårtor, maräng­tårtor, flarntårtor och frukttårtor.

Här några klassiska fintårtor (se filmer via länk nedan):

 • Prinsesstårta är Sveriges mest välkända och köpta tårta. Denna klassiska tårta består av sockerkaks­bottnar med vaniljkräm mellan lagren. Tårtan täcks in med grön marsipan och dekoreras med en röd marsipanros. Ursprungligen kallades den för "Grön tårta" i Prinsessornas nya kokbok (se dito), men döptes senare om eftersom prinsessorna tyckte särskilt om denna tårta. Se recept > Prinsesstårta.
 • Gräddtårtor blev populärt i början på 1900-talet när grädde blev allmänt tillgängligt tack vare den svenska uppfinningen av separatorn som separerar grädden från mjölken. Jordgubbstårta är klassisk gräddtårta på sommaren och en av de vanligaste hemmatårtorna. Består av sockerkaksbotten, vaniljkräm, grädde och jordgubbar. Se recept > Jordgubbstårta.
 • Daimtårta är en sentida klassisk grädd-marängtårta med krossad Daim. Favorit på barnkalas. I Sverige vanligen en gräddtårta, i andra länder oftare en paj (se film via länk nedan). Se recept > Daimtårta.
 • Kung Oscar II tårta är en mandeltårta med tre lager marängbotten och smörkräm med krossad knäckbräck däremellan och ovanpå. Oscar II var Sveriges och Norges konung på 1800-talet. Se dito recept.
 • Dacquoise (Palois) är en sydfransk tårta marängmandelbotten i två eller tre lager med vispad grädde, fransk smörkräm eller annat som fyllning och dekor. Det finns lite olika varianter. Se film via länk nedan. Dacquoise = invånarna i Dax, Palois = de som bor i Pau (se recept > Dacquoise-anslag). Läs mer > Om tårtbottnar, anslag.
 • Casablancatårta är en klassisk svensk rektangulär marängtårta från mitten av 1900-talet. Den bakades första gången i Stockholm 1945, av vem är dock osäkert. Lyser med sin frånvaro numera. Består av fransk marängbotten penslad med mörk choklad och därpå en äggkräm. Garneras med vispad vaniljgrädde, klar fruktgelé, mandelflarn och skivad banan. Tårtnamnet förmodligen för att banan var något exotiskt som man fått tillgång till efter andra världskrigets slut. Se recept via länk nedan.
 • Dacquoise (Palois) är en sydfransk tårta marängmandelbotten i två eller tre lager med vispad grädde, fransk smörkräm eller annat som fyllning och dekor. Det finns lite olika varianter. Se film via länk nedan. Dacquoise = invånarna i Dax, Palois = de som bor i Pau. Se recept > Dacquoise-anslag.
 • Sachertårta är en klassisk mycket fin chokladtårta med hårt chokladöverdrag (bild ovan). Tårtan är skapad 1832 av och uppkallad efter det anrika Hotel Sacher i Wien, Österrike. Att besöka hotellets Café är ett besök anno dazumal, att förflytta sig till 1800-talet. Se deras hemsida (länk nedan).
 • Schwarzwaldtårta är en gräddig chokladtårta. Originalet Schwartzwälder Kirschtorte från Tyskland är en tårta i flera lager bestående av mjuk chokladtårtbotten smaksatt med Schwarzwälder Kirschwasser (körsbärsbrännvin). Som fyllning och inklädsel grädde med surkörsbärsjuice. Garneras med flarn av mörk choklad och syltade körsbär. Schwartswald = bergstrakt i sydvästra Tyskland. I Sverige är Schwarzwaldtårta en gräddtårta med nötbotten, garnerad med chokladflarn.
 • Pavlova är en klassisk grädd-marängtårta uppkallats efter prima ballerinan Anna Pavlova (1881–1931) från Mariinskij­teatern i Sankt Peterburg, Ryssland. Tårtan skapades till hennes ära under en turné i Australien och Nya Zeeland på 1920-talet. Se recept > Pavlova.
 • Banoffee pie (banana + toffee) är en engelsk gräddig banan och kolatårta. Tårtan skapades 1971 av ägaren och kocken till restaurang The Hungry Monk i Jevington, East Sussex. Banoffee har i England blivit ett vedertaget begrepp för mat som smakar eller luktar banan och kola. Se recept > Banoffee.
 • Äppelflarntårta (flarntårta) är en klassisk tårta gränsande till äppelpaj. Skivade äpplen breds ut på en pajdeg och gräddas. Klassiskt garnering är mald kanel, russin och gelatinöverdrag. Se > Äppelflarntårta.
 • Toscakaka är en platt sockerkakstårta garnerad med en kolasmakande mandelglasyr. Det är en svensk tårta skapad i början av 1900-talet och döpt efter Puccinis opera Tosca. Dock har smeten av mandel, smör och grädde sitt ursprung från orienten och i mitten av 1800-talet var mandelsmeten även i känd i Schweiz. Se recept > Toscatårta.
 • Tusenbladstårta är en frasig tårta med smör- eller filodegsbottnar och äppelmos, vispad grädde med mera som fyllning. Läs mer > Om smördegsbakelser.
 • Krokantårta är klassisk bröllopstårta bestående av mandelmassa som spritsas ut till figurer och gräddas. Figurerna sätts ihop till torn. Se dito recept.
 • Gateau Saint-Honoré är en pretentiös, mycket avancerad tårta, mer karaktär av ett gesällprov än en klassisk tårta. Den består av en smördegsbotten på vilken ringar och chouxdeg spritsas, därpå ett antal petit chouer runt kanten fyllda med chiboustkräm och garnerade med karamelliserat socker, samt toppad med spritsad chiboustkräm i mitten (se film via länk nedan). Tårtan skapad av en konditor vid namn Chiboust i mitten på 1800-talet. Tårtan är uppkallad efter gatan med samma namn i Paris där konditoriet låg. Krämen bär hans namn. Läs mer > Kräm och krämefterrätter.

Svenskens konsumtion av fintårta (kg/år)

Kg/person & år

1960

1980

2000

2008

60>08

Tårtor, bakelser kg

5

3

6

8

83%

Kcal per dag

37

22

50

68

Inkl. sockerkaka, pizza, crêpes, piroger. Avser inköp i butik.
Hembak och konditori = "Mjöl & gryn".

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-03

Läs mer

Färdiga tarteletter

Om rulltårtor

Prinsessornas kokbok

Om finpajer

Om tårtbottnar, anslag

Om smördegsbakelser

Om bakverk, finbröd

Om krämer, krämefterrätter

Film: Prinsesstårta

Film: Gräddtårta

Film: Schwartzwald

Film: Pavlova

Film: Tarte aux Daims-Tarte d´Ikea

Film: Banoffee Pie

Film: Toscakaka

Hotel Sacher

Film: Gateau Saint-Honoré

Recept: Casablankatårta

Recept med Om tårtor

Det finns 22 recept med Om tårtor