Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 98

Kcal / portion: 671

GBR (GI) / port: 24
Recept: 2684 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 3%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Torskfilé 500.0 gram 15%
Salt 0.5 tsk 0%
Olivolja 3.0 msk 13%
Avorioris 400.0 gram 53%
Gul lök 1.0 styck 2%
Smör normalsaltat 1.0 msk 4%
Fiskbuljong 9.0 dl 1%
el. vatten + konc. fond Äts ej
Torrt vitt vin 1.0 dl 3%
Parmesan nyriven 1.5 dl 9%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Rucolasallat 0%
Skapat av: Norsk Fisk
Tillagning (50 min )
- Sätt ugnen på 150°C. Lägg ut salt i en ugnsform. Lägg på torsk. Ringla över olivolja. Ugnsbaka fisken 15-20 minuter. Ta ut fisken och plocka upp den på ett fat utan saltet.
- Skala och finhacka lök. Fräs lätt (utan att den hinner få färg) i olja i en rymlig kastrull. Häll ner ris i kastrullen. Fräs 1 minut under omrörning. Häll i vin och låt det koka in under omrörning.
- Häll på lite av buljongen. Låt koka på låg värme under omrörning. När buljongen kokat in häller du på lika mycket igen. Upprepa proceduren tills buljongen tar slut. Det tar cirka 20 minuter. Viktigt är att inte hälla på för mycket buljong på en gång.
- Rör sen försiktigt ner torsk. Citronskal och juice från citron. Sist tillsätter du parmesan och smör. Smaka av med salt och peppar.
- Toppa gärna med lite citronskal och färsk rucola.
Kockens kommentar
Att laga en riktig risotto är inte särskilt komplicerat, men det blir gott och uppskattat. Var noga med att koka in buljongen lite i taget och röra om.Fler recept inom Risrätter
Liknande recept som Citron- och torskrisotto
-
Paella Valencia
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Paella på torsk och räkor
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Nasi Goreng, klassisk indonesisk risrätt
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Red jambalaya, klassisk rätt från cajunköket
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Svart råris med champinjoner, zucchini och paprika
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fried rice med curry
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Tomatris med kryddig korv och fläsk
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kokosris med linser och nötter
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sojastekt ris med omelettrullar
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Quorn med quinoa och mango chutney
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pernilla