Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 212

Kcal / portion: 449

GBR (GI) / port: 2
Recept: 5385 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 13%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kesella naturell 112.0 gram 3%
Färskost 60.0 gram 3%
Florsocker 1.5 dl 7%
Vispgrädde 2.8 dl 18%
Fläderblomssaft (konc.) 0.8 dl 3%
Hallands Fläder 8.0 cl %
Gelatinblad 2.0 styck 0%
Lime färskpressad 0.5 styck 0%
Mandelmassa färdig 300.0 gram 26%
Smör normalsaltat 150.0 gram 20%
Ägg 2.0 styck 2%
Tillbehör:
Rabarber fryst 3.0 stjälkar 1%
Citronjuice 1.0 tsk 0%
Strösocker 2.0 dl 14%
Vatten 5.0 dl 0%
Vaniljstång 1.0 styck 0%
Jordgubbar 5.0 dl 2%
Kockskolan:
Om kräm, krämefterrätt > Äts ej
Om mousse > Äts ej
Kock: Patrik Fredriksson, Kocklandslaget
Uppdragsgivare: Altia
Tillagning (45 min )
- Mousse: Vispa kesella, färskost, florsocker och limejuice. Vispa grädde.
- Häll saft och brännvin i en kastrull. Sätt på låg värme. Smält gelatinblad i fläderblandningen. Rör ner blandningen i kesellamixen. Vänd därefter ner i grädden. Ställ kallt.
- Förvärm ugnen på 180°C.
- Kör mandelmassa och smör i en matberedare till en slät massa. Tillsätt därefter ägg, ett i taget. Bred ut massan på en plåt och baka i ugn i 8–10 minuter.
- Tillbehör: Skär en skåra i vaniljstång på längden. Skrapa ut frön. Skär rabarber i lämplig storlek. Koka citronjuice och socker till en gyllenbrun karamell. Tillsätt vatten och den urskrapade vaniljstången. Sänk värmen och koka rabarbern tills den känns mogen. Ställ kallt.
- Servera: Lägg upp i portionsglas strax innan servering. Kan även serveras med jordgubbs- och/eller youghurtsorbet samt några honungsrostade mandlar.
Kockens kommentar
Recept skapat av Patrik Fredriksson konditor i kocklandslaget.Mousse (fr. = mossa, i matsammanhang = skum, mousser = skummande, mousseline = mousseliknande). Alltså något som är luftigt, skumliknande och kan avse såväl dryck, maträtt som dessert. Läs mer > Om mousse.
Fler recept inom Fromage, mousse ¤
Liknande recept som Flädermousse med mandelrabarber
-
Fromage Bavarois, bayersk äggkräm med smak av vanilj, choklad eller bär
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Bavarois vanille, enkel vaniljfromage
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Enkel fruktmoussedessert på mango
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Citronfromage
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Chokladmousse, mokkamousse med crème Chantilly
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Calle
-
Chokladig cheesecakemousse
Tid: 15 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Chokladmousse i hjärlig form för två
Tid: 15 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Chokladmousse med karamelliserat äpple
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Chokladmousse med glöggkokt plommon
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Snöig chokladmousse
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: