
Fotograf/bild: Krister Hanner, Kunskapskokboken, källa FOASTAT
Om grönsaker
(grönsaker, legymer, Värlsproduktion grönsaker)
produce (noun) = lettuce, tomatoes, peppers, onions, cabbage, beans and more. Legume = peas and beans
légumes = laitue, tomates, poivrons, oignons, chou, haricots et plus
verdure verdure = lattuga, pomodori, peperoni, cipolle, cavoli, fagioli e altro
Gemüse = Salat, Tomaten, Paprika, Zwiebeln, Kohl, Bohnen und mehr
verduras = lechuga, tomates, pimientos, cebollas, repollo, frijoles y más
Grupper inom
Om grönsaker:
Legymer: Enligt franska Larousse är legymer "odlad växt av vilken man konsumerar, beroende på art, bladen, rötterna, knölarna, frukterna, fröna". En ganska vid definition som omfattar alla grönsaker och kryddväxter. Definitionen i Camebridge Dictionary liksom i engelsk facklitteratur är begränsad till "en planta som har sina frön i en balja, såsom bönor och ärter". Enligt Svenska Akademien är legymer "kokta grönsaker och rotfrukter". I engelska Wikipedia finns definitionen "alla växter i familjen Fabaceae" även kallad Leguminosae vilket omfattar släktena ärter och bönor men också andra ätbara och oätliga växter. Namnet legym alltså från latinets Leguminosae och bör då rimligen syfta på bönor och ärter.
Bildförklaring :
* Sallad (1. Trädgårdsallat, cicoriasallat 2. Spenat) = 57 miljoner ton.
* Tomater = 187 miljoner ton.
* Grön(saks)frukt (1. Gurkor 2. Aubergine 3. Chili, paprika färsk 4. Pumpa, squash 5. Okra, 6. Avokado) =231 miljoner ton,
* Stjälkgrönt (1. Matmajs 2. Sparris 3. Kronärtskockor) = 19 miljoner ton.
* Lök (1. Kepalök 2. Vitlök 3. Purjolök, salladslök) = 139 miljoner ton.
* Kål (1. Bladkål 2. Blomkål) =96 miljoner ton.* Bönor, ärter (1. Kikärter 2. Black eye 3. Linser 4. Bondbönor 5. Ärter 6. Gröna bönor 7. Bambarajordnöt) = 42 miljoner ton.
Totalt 2020 = 773 miljoner ton. Källa: FAOSTAT 2022
Indelning: Gastronomiskt indelas grönsaker utifrån örtens karaktär, användningssätt och växtdel - grodd, blad, stjälk, frukt och rot. Det finns därvid inga fasta regler. Vissa örter som gräslök, basilika och dill, betraktas oftast som kryddor (läs mer > Om kryddor och kryddning). Grönsaksfrukter är biologiskt sett frukter (läs mer > Matbiologi frukt). Rotfrukter betraktas ibland som grönsaker, men bildar en egen grupp på Kunskapskokboken (läs mer > Om rotsaker, rotfrukter). Biologiskt finns inte begreppet grönsaker utan dessa indelas botaniskt (läs mer > Biologisk struktur). För biologisk uppdelning av grönsaker se > Matbiologi grönsaker.
Indelning grönsaker i Kunskapskokboken:
- Groddar och skott t.ex. alfagroddar och böngroddar.
- Minisallat t.ex. baby roman, babyspenat och endiver.
- Sallat t.ex. mangold, isbergssallat och rosésallat.
- Grönsaksfrukter t.ex. avokado, tomater, gurka och squash.
- Paprika och andra chilifrukter t.ex. paprika, spansk peppar och havanapeppar.
- Stjälkgrönsaker t.ex. fänkål, majs, rabarber och selleri.
- Lök t.ex. gul lök, purjolök, salladslök och vitlök.
- Kål t.ex. blomkål, brysselkål, kålrabbi och pak choy.
- Ärter t.ex. gröna ärter, kikärter och sockerärter.
- Bönor t.ex. bruna bönor, black eye, bondbönor och vaxbönor.
- Linser t.ex. gröna linser, puylinser och svarta linser.
- Grön färdigmat t.ex. grönsakssoppor, grönsaksblandningar, sojakorv och pickles.
Hälsa: Mikroorganismer förekommer rikligt i grönsaker bland annat salmonella (läs mer > Salmonella). Skölj väl.
Näring: Grönsaker har lågt energiinnehåll, men högt näringsvärde vad gäller vitaminer och mineralämnen, samt är rika på kostfibrer.
SÅ ANVÄNDS GRÖNSAKER
Grönsaker äts ofta råa. Späda och unga grönsaker har stora vätskefyllda celler med tunna cellväggar och måste tillagas försiktigt för att inte växtsaft och vitaminer skall rinna ut. Äldre växtceller är inte lika känsliga.
PRODUKTION GRÖNSAKER
Världsproduktionen av grönsaker var 2.630 miljoner ton år 2017 (exklusive självhushållning), vilket utgjorde 29% av alla producerade vegetabiliska varor (läs mer > Om vegetabilier). Majs är den mest odlade grönsaken och den näst mest odlade vegetabiliska grödan. Det är också ett sädesslag och ett spannmål när torkad, av vilket man gör gryn och mjöl. All majs konsumeras inte av människor, utan mycket används som djurfoder och biobränsle (läs mer > Majs). Näst efter majs är sojabönor mest producerade grönsaken och den 6:e mest odlade vegetabilien. Produktionen av grönsaker har ökat med 34% sedan 2008, vilket är mer än befolkningsökningen i världen (+11%). Läs mer, se respektive vara.
Grönsaker | 2017 Mton | Andel | Andel veg. | 2008 Mton | Ändring | Varugrupp |
Färska grönsaker diverse | 291 | 11% | 3% | 249 | 17% | Sallat |
Spenat | 28 | 1% | 0% | 19 | 48% | Sallat |
Sallat, rosésallad | 27 | 1% | 0% | 24 | 13% | Sallat |
Kassavablad | 2 | 0,1% | 0% | 2 | 0% | Sallat |
Grönsaker diverse | 2 | 0,1% | 0% | 2 | -4% | Sallat |
Ramie (nässelört) | 0,1 | 0,0% | 0% | 0,3 | -60% | Sallat |
Tomater | 182 | 7% | 2% | 142 | 29% | Grönsaksfrukt |
Gurkor | 84 | 3% | 1% | 58 | 43% | Grönsaksfrukt |
Aubergine | 52 | 2% | 1% | 40 | 31% | Grönsaksfrukt |
Chilifrukt, paprika färsk | 36 | 1,4% | 0% | 28 | 28% | Grönsaksfrukt |
Pumpa, squash | 27 | 1,0% | 0% | 22 | 27% | Grönsaksfrukt |
Okra | 10 | 0,4% | 0% | 7 | 45% | Grönsaksfrukt |
Avokado | 6 | 0,2% | 0% | 3 | 74% | Grönsaksfrukt |
Chilifrukt torkad | 5 | 0,2% | 0% | 3 | 50% | Grönsaksfrukt |
Majs | 1 145 | 43% | 12% | 840 | 36% | Stjälkgrönsak |
Sparris | 9 | 0,3% | 0% | 7 | 24% | Stjälkgrönsak |
Kronärtskocka | 1,5 | 0,1% | 0% | 2 | 0% | Stjälkgrönsak |
Lök torkad | 98 | 4% | 1% | 75 | 30% | Lök |
Vitlök | 28 | 1,1% | 0% | 23 | 24% | Lök |
Lök färsk | 5 | 0,2% | 0% | 5 | 5% | Lök |
Purjolök | 2 | 0,1% | 0% | 2 | 4% | Lök |
Kål | 72 | 3% | 1% | 65 | 10% | Kål |
Blomkål, broccoli | 26 | 1,0% | 0% | 20 | 30% | Kål |
Ärter färska | 21 | 0,8% | 0% | 15 | 39% | Ärter |
Ärter torkade | 16 | 0,6% | 0% | 10 | 66% | Ärter |
Kikärter | 15 | 0,6% | 0% | 9 | 71% | Ärter |
Cajanus cajanärter | 7 | 0,3% | 0% | 4 | 58% | Ärter |
Ärtväxter diverse | 4 | 0,2% | 0% | 3 | 31% | Ärter |
Sojabönor | 353 | 13% | 4% | 231 | 53% | Bönor |
Torkade bönor | 31 | 1,2% | 0% | 22 | 43% | Bönor |
Gröna bönor (haricot verts) | 24 | 0,9% | 0% | 18 | 34% | Bönor |
Black eyebönor | 7 | 0,3% | 0% | 6 | 20% | Bönor |
Bondbönor | 5 | 0,2% | 0% | 4 | 13% | Bönor |
Gröna bönor | 2 | 0,1% | 0% | 2 | -10% | Bönor |
Vignabönor | 0,2 | 0,0% | 0% | 0,1 | 28% | Bönor |
Linser | 8 | 0,3% | 0% | 3 | 168% | Linser |
Svamp | 10 | 0,4% | 0% | 7 | 48% | Svamp |
Summa grönsaker | 2 641 | 100% | 29% | 1971 | 34% |
|
Världens befolkning | 7,6 miljarder | 6,7 miljarder | 11% |
|||
Källa:
FAOSTAT |
Ungefär hälften av de grönsaker som konsumeras i Sverige produceras i Sverige, resten importeras och då främst från Mellan- och Sydeuropa.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Läs mer
Recept med Om grönsaker
Det finns 13 recept med Om grönsaker
-
Escalopes de veau chasseur, kalvschnitzel med jägarsås
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Grillad fisk med Uffes paprikasmörsås (LCHF-recept) ¤
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Nepalesisk Dal Baath
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Primus
-
Grillade nötköttsspett
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Prins Egons frukost
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kycklingdelar i panna
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Helstekt rödspätta meunière
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt regnbåge (regnbågslax) med äpplen, ingefära och yoghurt
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Brun eller lys lapskaus, norsk lapskojs
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Viltsmörgås
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan