
Om grönsaker
(legymer, Värlsproduktion grönsaker)
vegetables, produce
légumes
verdure
Gemüse
verduras
Indelning: Grönsaker indelas inte botaniskt i gastronomiska sammanhang, utan utifrån sina mategenskaper. Det finns därvid inga fasta regler. Vissa örter som gräslök, basilika och dill, betraktas mer som kryddor än grönsak (läs mer > Om kryddor och kryddning). Gränsen mot frukt och bär är inte heller självklar (läs mer > Om frukt och bär). "Rotfrukter" inbegrips ibland i dagligt tal som grönsaker, men bildar gastronomiskt en egen grupp (läs mer > Om rotfrukter).
Indelning grönsaker i Kunskapskokboken:
- Groddar och skott t.ex. alfagroddar och böngroddar.
- Minisallat t.ex. baby roman, babyspenat och endiver.
- Sallat t.ex. mangold, isbergssallat och rosésallat.
- Grönsaksfrukter t.ex. avokado, tomater, gurka och squash.
- Paprika och andra chilifrukter t.ex. paprika, spansk peppar och havanapeppar.
- Stjälkgrönsaker t.ex. fänkål, majs, rabarber och selleri.
- Lök t.ex. gul lök, purjolök, salladslök och vitlök.
- Kål t.ex. blomkål, brysselkål, kålrabbi och pak choy.
- Ärter t.ex. gröna ärter, kikärter och sockerärter.
- Bönor t.ex. bruna bönor, black eye, bondbönor och vaxbönor.
- Linser t.ex. gröna linser, puylinser och svarta linser.
- Grön färdigmat t.ex. grönsakssoppor, grönsaksblandningar, sojakorv och pickles.
Hälsa: Salmonella kan spridas via grönsaker (läs mer > Salmonella). Skölj grönsaker väl.
Näring: Grönsaker har lågt energiinnehåll, men högt näringsvärde vad gäller vitaminer och mineralämnen, samt är rika på kostfibrer.
PRODUKTION GRÖNSAKER
Världsproduktionen av grönsaker var 2.630 miljoner ton år 2017 (exklusive självhushållning), vilket utgjorde 29% av alla producerade vegetabiliska varor (läs mer > Om vegetabilier). Majs är den mest odlade grönsaken och den näst mest odlade vegetabiliska grödan. Det är också ett sädesslag och ett spannmål när torkad, av vilket man gör gryn och mjöl. All majs konsumeras inte av människor, utan mycket används som djurfoder och biobränsle (läs mer > Majs). Näst efter majs är sojabönor mest producerade grönsaken och den 6:e mest odlade vegetabilien. Produktionen av grönsaker har ökat med 34% sedan 2008, vilket är mer än befolkningsökningen i världen (+11%). Läs mer, se respektive vara.
Grönsaker | 2017 Mton | Andel | Andel veg. | 2008 Mton | Ändring | Varugrupp |
Färska grönsaker diverse | 291 | 11% | 3% | 249 | 17% | Sallat |
Spenat | 28 | 1% | 0% | 19 | 48% | Sallat |
Sallat, rosésallad | 27 | 1% | 0% | 24 | 13% | Sallat |
Kassavablad | 2 | 0,1% | 0% | 2 | 0% | Sallat |
Grönsaker diverse | 2 | 0,1% | 0% | 2 | -4% | Sallat |
Ramie (nässelört) | 0,1 | 0,0% | 0% | 0,3 | -60% | Sallat |
Tomater | 182 | 7% | 2% | 142 | 29% | Grönsaksfrukt |
Gurkor | 84 | 3% | 1% | 58 | 43% | Grönsaksfrukt |
Aubergine | 52 | 2% | 1% | 40 | 31% | Grönsaksfrukt |
Chilifrukt, paprika färsk | 36 | 1,4% | 0% | 28 | 28% | Grönsaksfrukt |
Pumpa, squash | 27 | 1,0% | 0% | 22 | 27% | Grönsaksfrukt |
Okra | 10 | 0,4% | 0% | 7 | 45% | Grönsaksfrukt |
Avokado | 6 | 0,2% | 0% | 3 | 74% | Grönsaksfrukt |
Chilifrukt torkad | 5 | 0,2% | 0% | 3 | 50% | Grönsaksfrukt |
Majs | 1 145 | 43% | 12% | 840 | 36% | Stjälkgrönsak |
Sparris | 9 | 0,3% | 0% | 7 | 24% | Stjälkgrönsak |
Kronärtskocka | 1,5 | 0,1% | 0% | 2 | 0% | Stjälkgrönsak |
Lök torkad | 98 | 4% | 1% | 75 | 30% | Lök |
Vitlök | 28 | 1,1% | 0% | 23 | 24% | Lök |
Lök färsk | 5 | 0,2% | 0% | 5 | 5% | Lök |
Purjolök | 2 | 0,1% | 0% | 2 | 4% | Lök |
Kål | 72 | 3% | 1% | 65 | 10% | Kål |
Blomkål, broccoli | 26 | 1,0% | 0% | 20 | 30% | Kål |
Ärter färska | 21 | 0,8% | 0% | 15 | 39% | Ärter |
Ärter torkade | 16 | 0,6% | 0% | 10 | 66% | Ärter |
Kikärter | 15 | 0,6% | 0% | 9 | 71% | Ärter |
Cajanus cajanärter | 7 | 0,3% | 0% | 4 | 58% | Ärter |
Ärtväxter diverse | 4 | 0,2% | 0% | 3 | 31% | Ärter |
Sojabönor | 353 | 13% | 4% | 231 | 53% | Bönor |
Torkade bönor | 31 | 1,2% | 0% | 22 | 43% | Bönor |
Gröna bönor (haricot verts) | 24 | 0,9% | 0% | 18 | 34% | Bönor |
Black eyebönor | 7 | 0,3% | 0% | 6 | 20% | Bönor |
Bondbönor | 5 | 0,2% | 0% | 4 | 13% | Bönor |
Gröna bönor | 2 | 0,1% | 0% | 2 | -10% | Bönor |
Vignabönor | 0,2 | 0,0% | 0% | 0,1 | 28% | Bönor |
Linser | 8 | 0,3% | 0% | 3 | 168% | Linser |
Svamp | 10 | 0,4% | 0% | 7 | 48% | Svamp |
Summa grönsaker | 2 641 | 100% | 29% | 1971 | 34% |
|
Världens befolkning | 7,6 miljarder | 6,7 miljarder | 11% |
|||
Källa: FAOSTAT |
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02
Läs mer
Recept med Om grönsaker
Det finns 11 recept med Om grönsaker
-
Escalopes de veau chasseur, kalvschnitzel med jägarsås
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Grillad fisk med Uffes paprikasmörsås (LCHF-recept) ¤
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Nepalesisk Dal Baath
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Primus
-
Grillade nötköttsspett
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Örtbräserad oxstek (nötstek)
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Prins Egons frukost
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kycklingdelar i panna
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Helstekt rödspätta meunière
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt regnbåge (regnbågslax) med äpplen, ingefära och yoghurt
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Brun eller lys lapskaus, norsk lapskojs
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan