Grönsak eller vad?
Är tomat en grönsak eller frukt? 
Varför är gräslök inte en krydda?
Varför är dill en krydda och inte grönsak?
Vad är en grönsaksfrukt eller rotfrukt?

Det är en fråga om vem som tycker till. Den allmänna uppfattingen stämmer föga med den bilogiska, oavsett om det gäller grönsaker, frukt, bär, nötter eller frön. Kryddor har dessutom ingenting med biologi att göra.

En krydda är ordboksmässigt "aromatiska torkade örter eller växter". M.a.o. ingår i strikt bemärkelse inte örtkryddor. Emellertid är den gängse uppfattingen idag att örtkryddor är en krydda. Läs mer: Krydda eller ört?

Frukt innefattar biologiskt torra frukter, bär, stenfrukter, fruktförband och falska frukter. En nöt är alltså en frukt. Läs mer: Vad är frukt?

En grönsak är ordboksmässigt "örtartade växter som människan lärt sig att odla och använda i kosthållet".
Men vilda då? Jodå, dom räknas också in, t.ex. nässlor.

Botansiskt pratar vi om korgblommiga (t.ex. sallad), korsblommiga (t.ex. kål, rädisa), flockblommiga (t.ex. morot, dill), ärtväxter (t.ex. bönor), potatisväxter (t.ex. tomat), gurkväxter (t.ex. melon), mållväxter (t.ex. rödbeta) och liljeväxter (t.ex. lök, sparris). Begripligt?

Till vardags indelar vi grönsaker efter hur vi uppfattar dem: rot-, lök-, stam- blad-, blom-, frukt- och frö­grönsaker. Om det är en krydda eller grönsak, t.ex. gräslök, avgörs hur någon vill uppfatta det. På den här siten är det vi på menyse som bestämmer vad som är rätt, fast egentligen försöker vi följa den allmänt rådande uppfattningen.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj