Grönsak eller vad?
Är tomat en grönsak eller frukt? 
Varför är gräslök inte en krydda?
Varför är dill en krydda och inte grönsak?
Vad är en grönsaksfrukt eller rotfrukt?

Det är en fråga om vem som tycker till. Den allmänna uppfattningen stämmer föga med den biologiska, oavsett om det gäller grönsaker, frukt, bär, nötter eller frön. Kryddor har dessutom ingenting med biologi att göra.

Botaniskt pratar vi om korgblommiga (t.ex. sallad), korsblommiga (t.ex. kål, rädisa), flockblommiga (t.ex. morot, dill), ärtväxter (t.ex. bönor), potatisväxter (t.ex. tomat), gurkväxter (t.ex. melon), mollväxter (t.ex. rödbeta) och liljeväxter (t.ex. lök, sparris). Begripligt?

Till vardags indelar vi grönsaker efter hur vi uppfattar dem: rot-, lök-, stam- blad-, blom-, frukt- och frö­grönsaker. Om det är en krydda eller grönsak, t.ex. gräslök, avgörs hur någon vill uppfatta det. På den här siten är det Kockskolan som bestämmer vad som är rätt, fast egentligen försöker vi följa den allmänt rådande uppfattningen.

  • En krydda är ordboksmässigt "aromatiska torkade örter eller växter". I strikt bemärkelse ingår inte "örtkryddor/bladkryddor". Emellertid är den gängse uppfattningen idag att örtkryddor är en krydda som vi valt att kalla örtbladkryddor. Läs mer: Krydda eller ört?
  • Frukt innefattar biologiskt torra frukter, bär, stenfrukter, fruktförband och falska frukter. En nöt är alltså en frukt. Läs mer> Om frukt och bär.
  • En grönsak är ordboksmässigt "örtartade växter som människan lärt sig att odla och använda i kosthållet". Läs mer > Om grönsaker.
Men vilda då? Jodå, dom räknas också in, till exempel nässlor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-03
Läs mer

Om kryddor och kryddning

Om frukt och bär ¤

Om grönsaker