Om vegetabilier

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om vegetabilier

(vegetabiliskt, animalisk, Vegetabilisk produktion)

Vegetabilier är mat som kommer från växtriket, till skillnad från animalier som är mat från djur (kött, fågel, ägg, fisk och skaldjur. Vegetabilier grupperas gastronomiskt i grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, svamp, sädesslagen, nötter/frön och "smak". Biologisk ordning se > Biologisk struktur.

  • Grönsaker som sallat, tomater, majs, lök äter, med mera. Läs mer > Om grönsaker. 
  • Rotfrukter är potatis (läs mer > Om potatis) och andra rotfrukter som morötter, rädisor, rödbetor, kassavarot med flera. Läs mer > Om rotfrukter.
  • Frukt och bär som äpplen, bananer, apelsiner, ananas, jordgubbar, hjortron, havtorn med flera. Läs mer > Om frukt och bär.
  • Svamp som champinjoner, kantareller, portabello med flera. Läs mer > Om matsvampar.
  • Spannmål = sädesslagen, nötter, frön, socker, salt och kakao.
  • Sädesslagen som ris (läs mer > om ris), vete, korn, havre, råg, durra, hirs med flera. Läs mer > Om spannmål och säd.
  • Nötter och frön som mandel, jordnötter, kastanjer, pinjenötter, linfrön, solrosfrön med flera. Läs mer > Om nötter, mandlar, frön.
  • Smak innefattar socker, honung (läs mer > Om sötningsmedel), salt (läs mer > Om salt, koksalt), samt kakao (läs mer > Kakao).


PRODUKTIONEN I VÄLDEN AV VEGETABILER

Produktionen av vegetabilier var 2017 9 miljarder ton exklusive självhushållning, en ökning med 20% sedan 2008. Världens befolkning ökade samtidigt med 11%. Mest ökade grönsaker, minst spannmål.

 

 Vegetabilier 2017

2017 Mton

Andel

2008 Mton

Ändring

 Grönsaker

2 931

32%

2201

33%

 Rotfrukter

  627

  7%

  532

18%

 Frukt och bär

1 341

15%

1058

27%

 Spannmål

4 277

47%

3871

10%

 Totalt

9 177

100%

7 662

20%

 Källa: FAOSTAT

Mest producerat i ton räknat var socker med 23% av världsmarknaden (rörsocker 20%, sockerbeta 3%). Därnäst majs 12%, vete 8%, ris 8% och sojabönor 4%. Nedan hela listan rangordnad efter producerad volym. Läs mer, se respektive vara eller varugrupp. Eller sök på Produktion … t.ex. grönsaker eller potatis.

 

Rank

 Vegetatisk produktion

2017 Mton

Andel

2008 Mton

Ändring

Varugrupp

1

 Rörsocker

1 842

20%

1721

7%

Smak

2

 Majs + majs grön

1 145

12%

840

36%

Stjälkgrönsak

3

 Vete

772

8%

681

13%

Mjöl, gryn

4

 Ris (våtris, paddy rice)

770

8%

687

12%

Ris

5

 Potatis

388

4%

329

18%

Rotfrukt

6

 Sojabönor

353

4%

231

53%

Bönor

7

 Palmoljefrukt

318

3%

213

49%

Matolja

8

 Sockerbeta

301

3%

221

36%

Smak

9

 Kassava

292

3%

230

27%

Rotfrukt

10

 Färska grönsaker diverse

291

3%

249

17%

Sallat

11

 Tomater

182

2%

142

29%

Grönsaksfrukt

12

 Korngryn

147

2%

154

-4%

Mjöl, gryn

13

 Vattenmelon

118

1%

95

25%

Klassisk frukt

14

 Bananer

114

1%

99

15%

Klassisk frukt

15

 Sötpotatis

113

1%

107

6%

Rotfrukt

16

 Lök torkad

98

1%

75

30%

Lök

17

 Gurkor

84

1%

58

43%

Grönsaksfrukt

18

 Äpplen

83

1%

69

20%

Klassisk frukt

19

 Rapskorn

76

1%

57

34%

Matfett

20

 Bomullsfrön

74

1%

66

12%

Matolja

21

 Vindruvor

74

1%

67

11%

Klassisk frukt

22

 Apelsiner

73

1%

69

6%

Citrus

23

 Yams

73

1%

53

38%

Rotfrukt

24

 Kål

72

1%

65

10%

Kål

25

 Kokosnöt

61

1%

60

1%

Nöt

26

 Durra

58

1%

66

-13%

Mjöl, gryn

27

 Aubergine

52

1%

40

31%

Grönsaksfrukt

28

 Mango, mangostan, guava

51

1%

37

38%

Exotisk frukt

29

 Solrosfrön

48

1%

36

32%

Frön

30

 Jordnötter med skal

47

1%

39

21%

Nöt

31

 Morötter

43

0,5%

34

26%

Rotfrukt

32

 Palmolja

42

0%

32

34%

Matolja

33

 Kokbananer övriga

39

0%

31

29%

Klassisk frukt

34

 Chilifrukt, paprika färsk

36

0%

28

28%

Grönsaksfrukt

35

 Färsk frukt diverse

34

0%

27

23%

Klassisk frukt

36

 Småcitrus (mandarin m.f.)

33

0%

22

55%

Citrus

37

 Meloner övriga

32

0%

31

4%

Klassisk frukt

38

 Torkade bönor

31

0%

22

43%

Bönor

39

 Hirs

28

0%

34

-17%

Mjöl, gryn

40

 Vitlök

28

0%

23

24%

Lök

41

 Spenat

28

0%

19

48%

Sallat

42

 Pumpa, squash

27

0%

22

27%

Grönsaksfrukt

43

 Ananas

27

0%

20

37%

Exotisk frukt

44

 Sallat, rosesallad

27

0%

24

13%

Sallat

45

 Blomkål, broccoli

26

0%

20

30%

Kål

46

 Havre

26

0%

26

-1%

Mjöl, gryn

47

 Persikor, nektariner

25

0%

20

25%

Klassisk frukt

48

 Gröna bönor (haricot verts)

24

0%

18

34%

Bönor

49

 Päron

24

0%

21

15%

Klassisk frukt

50

 Tropisk frukt diverse

24

0%

19

23%

Exotisk frukt

51

 Oliver

21

0%

18

17%

Klassisk frukt

52

 Ärter färska

21

0%

15

39%

Ärter

53

 Papayas

20

0%

10

95%

Exotisk frukt

54

 Citron, lime

17

0%

17

2%

Citrus

55

 Ärter torkade

16

0%

10

66%

Ärter

56

 Rågvete

16

0%

14

9%

Mjöl, gryn

57

 Palmkärnor

15

0%

11

35%

Matolja

58

 Kikärter

15

0%

9

71%

Ärter

59

 Råg

14

0%

18

-24%

Mjöl, gryn

60

 Citrusfrukter diverse

14

0%

11

25%

Citrus

61

 Plommon, slånbär

12

0%

10

16%

Klassisk frukt

62

 Rotfrukter diverse

11

0,1%

9

18%

Rotfrukt

63

 Svamp

10

0%

7

48%

Svamp

64

 Taro

10

0,1%

12

-16%

Rotfrukt

65

 Ocra

10

0%

7

45%

Grönsaksfrukt

66

 Kaffebönor rå

9

0%

8

8%

Dryck

67

 Jordgubbar

9

0%

6

54%

Bär

68

 Grapefrukt, pomelos

9

0%

8

21%

Citrus

69

 Sparris

9

0%

7

24%

Stjälkgrönsak

70

 Dadlar

8

0%

7

16%

Torkad frukt

71

 Linser

8

0%

3

168%

Linser

72

 Black eyebönor

7

0%

6

20%

Bönor

73

 Spannmål övrigt

7

0%

4

84%

Mjöl, gryn

74

 Cajanus cajanärter

7

0%

4

58%

Ärter

75

 Te

6

0%

4

42%

Dryck

76

 Avokado

6

0%

3

74%

Grönsaksfrukt

77

 Persimon

6

0%

4

44%

Exotisk frukt

78

 Sesamfrön

6

0%

4

48%

Frön

79

 Kakaobönor

5

0%

4

22%

Smak

80

 Lök färsk

5

0%

5

5%

Lök

81

 Bondbönor

5

0%

4

13%

Bönor

82

 Oljefrön diverse

5

0%

3

77%

Matolja

83

 Chilifrukt torkad

5

0%

3

50%

Grönsaksfrukt

84

 Aprikoser

4

0%

4

17%

Klassisk frukt

85

 Ärtväxter diverse ("pulse")

4

0%

3

31%

Ärter

86

 Kiwi

4

0%

3

47%

Exotisk frukt

87

 Cashewnötter med skal

4

0%

4

-1%

Nöt

88

 Bovete 

4

0%

2

74%

Mjöl, gryn

89

 Valnötter med skal

4

0%

2

70%

Nöt

90

 Säd blandat

3

0%

5

-24%

Mjöl, gryn

91

 Ingefära

3,0

0%

1,6

87%

Krydda

92

 Kryddor diverse

2,8

0%

1,7

68%

Krydda

93

 Linfrö

2,8

0%

2,0

40%

Frön

94

 Sötkörsbär

2

0%

1,2

100%

Bär

95

 Kassavablad

2

0%

2

0%

Sallat

96

 Valnötter

2,3

0%

1,8

29%

Nöt

97

 Mandlar med skal

2,2

0%

1,8

22%

Nöt

98

 Purjolök

2,2

0%

2

4%

Lök

99

 Gröna bönor (string beans)

2

0%

2

-10%

Bönor

100

 Caster oil seed (Recinoljefrö)

1,8

0%

1,6

10%

Mjöl, gryn

101

 Lupinfrön

1,6

0%

1,0

67%

Frön

102

 Grönsaker diverse

2

0%

2

-4%

Sallat

103

 Kronärtskocka

1,5

0%

2

0%

Stjälkgrönsak

104

 Cachewäpple

1,4

0%

2,0

-29%

Exotisk frukt

105

 Arecanötter (betelnötter)

1,3

0%

1,1

25%

Nöt

106

 Surkörsbär

1,2

0%

1,2

-2%

Bär

107

 Anis, s-anis, fänkål, koriander

1,2

0%

0,7

71%

Krydda

108

 Fikon

1,2

0%

1,1

9%

Torkad frukt

109

 Pistagenötter

1,1

0%

0,5

112%

Nöt

110

 Yerba mate (koffeinrikt bär)

1,0

0%

0,7

35%

bär

111

 Tallowtree seeds

1,0

0%

1,0

5%

Mjöl, gryn

112

 Hasselnötter med skal

1,0

0%

1,0

0%

Nöt

113

 Nötter övriga

1,0

0%

0,8

25%

Nöt

114

 Melonfrön

1,0

0%

0,7

31%

Frön

115

 Bär diverse

1,0

0%

0,8

19%

Bär

116

 Sockerväxter diverse

0,9

0%

0,9

6%

Smak

117

 Hallon

0,8

0%

0,5

54%

Bär

118

 Kvitten

0,7

0%

0,5

44%

Exotisk frukt

119

 Peppar

0,7

0%

0,5

35%

Krydda

120

 Saffran

0,7

0%

0,6

8%

Krydda

121

 Tranbär

0,6

0%

0,5

29%

Bär

122

 Blåbär

0,6

0%

0,3

92%

Bär

123

 Vinbär

0,6

0%

0,7

-14%

Bär

124

 Senapsfrön

0,6

0%

0,5

3%

Krydda

125

 Sheanöt (karite)

0,5

0%

0,7

-25%

Nöt

126

 Cikoriarot (chicory root)

0,5

0,0%

0,7

-26%

Rotfrukt

127

 Cocoyam, yatiarot

0,4

0,0%

0,5

-12%

Rotfrukt

128

 Kapokfrukt

0,3

0%

0,1

222%

Exotisk frukt

129

 Kolanöt

0,3

0%

0,3

8%

Nöt

130

 Kanariegräs

0,2

0%

0,3

-8%

Sädesslag

131

 Kanel

0,2

0%

0,2

16%

Krydda

132

 Vignabönor (bambara beans)

0,2

0%

0,1

28%

Bönor

133

 Krusbär

0,2

0%

0,2

1%

Bär

134

 Kryddnejlika

0,2

0%

0,1

66%

Krydda

135

 Quinoa

0,1

0%

0,1

153%

Mjöl, gryn

136

 Johannesört

0,1

0%

0,2

-9%

Krydda

137

 Muskot, kardemumma

0,1

0%

0,1

46%

Krydda

138

 Ramie (nässelört)

0,1

0%

0,3

-60%

Sallat

139

 Hampfrö 

0,1

0%

0,1

0%

Frön

140

 Mynta

0,1

0%

0,1

38%

Krydda

141

 Paranötter

0,1

0%

0,1

5%

Nöt

142

 Vanilj

0,1

0%

0,1

-11%

Krydda

143

 Stenfrukter diverse

0,1

0%

1,5

-95%

Klassisk frukt

144

 Vallmofrön

0,1

0%

0,1

-21%

Frön

 Totalt vegetabiliskt

9 195

100%

7 679

20%

         Källa: FAOSTAT


© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02

Läs mer

Biologisk struktur

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj