
Saffransgryta med lax och räkor
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 135

Kcal / portion: 744

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2977 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 7%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé 500.0 gram 30%
Räkor med skal 200.0 gram 4%
Schalottenlök finhackad 4.0 st stora 4%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Paprika röd 2.0 styck 3%
Smör till stekning 1.0 msk 3%
Saffran 0,5 gram 1.0 förp. 0%
Krossade tomater 400.0 gram 3%
Vispgrädde 1.0 dl 12%
Chiliflingor 1.0 tsk 0%
Sockerärter 1.0 dl 1%
Oliver svarta kärnfria 20.0 styck 3%
Tillbehör:
Råris 3.0 dl 29%
Mandelspån 1.0 dl 8%
Dill till garnering 5.0 kvistar 0%
Tillagning
- Skala räkor. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Skär paprikan i mindre bitar.
- Hetta upp en stekkastrull med smör. Fräs lök, vitlök och paprika i någon minut utan att bränna.
- Strö över saffran. Häll på krossade tomater och grädde.
- Låt koka upp och smaksätt med salt, peppar och chiliflingor enligt egen smak (kan uteslutas).
- Skär laxen i mindre bitar och lägg ner i grytan. Låt sjuda i några minuter.
- Precis före servering tillsätts sockerärtor, räkor och oliver.
- Häll upp i tallrikar. Toppa med mandelspån och dillkvistar.
Kockens kommentar
I Originalreceptet, hämtat från hälsokokboken av Ulrica Davidsson, består fisken i grytan av 300 gram laxfilé och 200 gram koljafilé. Båda varianterna smakar gott! Pasta eller bulgur passar också som tillbehör.Fler recept inom Fisksoppa, fiskgryta
Liknande recept som Saffransgryta med lax och räkor
-
Fisksoppa med räkor och saffran
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Bouillabaisse - sydfransk fisksoppa
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Cotriade Bretonne, fisksoppa från Bretagne
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hot pot med hälleflundra
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Gräddig kålsoppa med dill och kallrökt lax
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Seljanka, rysk laxsoppa
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Thaisoppa med råa grönsaker och lax
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fisksoppa minestrone
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Sofias gräddiga laxsoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Gröncurry och kokosmjölksoppa med sesammarinerad torsk och räkor
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: