Öl- och kumminglaserad kokt revbensspjäll med karamelliserad lökkompott

Foto: Magnus Skoglund för Carlsberg ¤

Öl- och kumminglaserad kokt revbensspjäll med karamelliserad lökkompott

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Revbensspjäll tjocka

800.0 

gram

Fettreduktion

-40.0 

gram

Om fettreduktion >

 

 

Lagerblad

3.0 

blad

Timjan

2.0 

kvistar

Salt

 

 

 

Glaze:

 

Leffe Brune

3.0 

dl

Råsocker

2.0 

dl

Sirap mörk

1.0 

dl

Ättika 12%

2.0 

msk

Kummin mald

2.0 

msk

 

Kompott:

 

Gul lök

4.0 

styck

Honung

0.5 

dl

Leffe Brune

1.0 

dl

Lagerblad

1.0 

blad

Smör till stekning

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Mjölk

0.5 

dl

Smör

50.0 

gram

Salt

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas revbensspjäll >

 

 

Om glasyr, glasering >

 

 

Om fruktkräm, kompott >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Leffe Brune

Mörk medium ale
Pris: 18 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 172

Kcal / portion: 893

GBR (GI) / port: 10

Recept: 3572 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 5%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 519 gram)

Ingredienser

Visa:

Revbensspjäll tjocka 800.0 gram 37%

Fettreduktion -40.0 gram -10%

Om fettreduktion > Äts ej

Lagerblad 3.0 blad Äts ej

Timjan 2.0 kvistar Äts ej

Salt Äts ej

 

Glaze:

Leffe Brune 3.0 dl %

Råsocker 2.0 dl 17%

Sirap mörk 1.0 dl 13%

Ättika 12% 2.0 msk 0%

Kummin mald 2.0 msk 2%

 

Kompott:

Gul lök 4.0 styck 6%

Honung 0.5 dl 7%

Leffe Brune 1.0 dl %

Lagerblad 1.0 blad Äts ej

Smör till stekning 1.0 msk 3%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 15%

Mjölk 0.5 dl 1%

Smör 50.0 gram 10%

Salt 0%

 

Kockskolan:

Så lagas revbensspjäll > Äts ej

Om glasyr, glasering > Äts ej

Om fruktkräm, kompott > Äts ej

Tillagning (1 tim 20 min )

  1. Koka spjäll mjuka i saltat vatten (cirka 2%) med lagerblad och timjan. Koka cirka 1 timme tills köttet släpper lätt från benen. Lyft upp spjället försiktigt och låt svalna. Pensla med glaze flera gånger.

Under tiden:

  1. Glaze: Koka ihop öl och råsocker till simmig konsistens. Tillsätt ättika och sirap. Koka tills glazen blir simmig igen. Tillsätt kummin och låt svalna. Pensla på köttet.
  2. Kompott: Skala och skiva lök tunt. Stek den gyllene i brynt smör i omgångar. Tänk på att inte ha för mycket lök i pannan på en gång då det blir väldigt svårt att ge den färg. När löken är stekt tillsätt honung, öl och lagerblad. Låt puttra ihop på låg värme till en kompott. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
  3. Potatismos: Skala och koka potatis. Mosa med mjölk och smör till lagom konsistens. Smaka av med salt.
  4. Servera allt med potatismos.

Kockens kommentar

Fettreduktion: Revbensspjäll är fettrika, men mycket av fettet (30-40%) rinner ut när det kokas. Motsvarar cirka 5% av totalvikten. För att få rätta näringsvärden måste detta justeras vilket görs med "fettreduktion". Läs mer > Om fettreduktion. 

Fler recept inom Revbensspjäll i ugn eller kokta

Liknande recept som Öl- och kumminglaserad kokt revbensspjäll med karamelliserad lökkompott