
Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Bräserad rimmad oxbringa bourgignonne glaserad i ugn med stompad vitlökspotatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 149

Kcal / portion: 908

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3634 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 10%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxbringa rimmad benfri 800.0 gram 45%
Smör till stekning 2.0 msk 5%
Till bräsering:
Morot 1.0 st stor Äts ej
Rotselleri 0.2 styck Äts ej
Gul lök 2.0 styck Äts ej
Rött vin 2.0 dl Äts ej
Kalvbuljong avfettad 0.5 liter Äts ej
el. kalvfond konc. + vatten Äts ej
Timjan 0.3 kruka Äts ej
Sås:
Buljong från koket 5.0 dl 1%
Maizena ljus 1.0 msk 1%
Honung 2.0 msk 4%
Sidfläsk rökt 100.0 gram 11%
Champinjoner 12.0 styck 2%
Steklök 6.0 styck 3%
Tillbehör:
Potatis mjölig sort 0.6 kilo 11%
Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%
Smör normalsaltat 25.0 gram 5%
Gräddfil 3.0 dl 11%
Kockskolan:
Så bräseras oxbringa > Äts ej
Om glasyr, glasering > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 7 tim )
- Sätt ugnen på 150°C.
- Skala morot, selleri och lök. Skär i grova bitar. Putsa köttet.
- Bryn bringan runt om i gryta med lite smör och olja. Salta peppra. Lägg i gryta eller ugnsfast form med fettsidan upp.
- Gryta: Bryn grönsakerna, lägg i grytan. Slå på vin och buljong till halva oxbringan. Lägg på ett lock och sätt in i ugnen i 4-5 timmar tills mört, men inte sönderfallande. Testa med gaffel.
- Tag upp oxbringan. Lägg den i press mellan två tallrikar med en tyngd ovanpå. Läs mer > Så bräseras oxbringa.
- Sky: Sila buljongen från grytan. Koka ner till hälften. Smaka av med salt och peppar. Rör ut maizena i lite kallt vatten. Red av såsen till bra konsistens.
- Tillbehör: Skala potatis. Koka i lättsaltat vatten. Skala och hacka vitlöksklyftor. Stek dem sakta i smör i 2 minuter. Häll av vattnet på potatisen. Mosa potatisen innan servering med vitlöken och gräddfil. Värm på.
- Sätt ugnen på grill 225°C.
- Glasering: Ta 1/5 av såsen och koka upp med honung. Red med lite majsmjöl till trögflytande.
- Skär oxbringan i portionsbitar. Pensla köttet med glaseringen. Sätt in i ugnen tills ytan är lite ”knäckig”. Pensla gärna ett par gånger till.
- Sås: Skär champinjoner i kvartar. Skala steklökar. Tärna sidfläsk i centimeterstora kuber. Stek svamp och lök mjuk i smör. Stek fläsk. Blanda med kokskyn.
Kockens kommentar
Köttet ska stå lång tid i ugnen, den sköter sig själv. Läs mer > Så bräseras oxbringa.
Alternativ
Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek
Liknande recept som Bräserad rimmad oxbringa bourgignonne glaserad i ugn med stompad vitlökspotatis
-
Kryddad oxstek (nötstek) bräserad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad högrevsstek
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad bringspets (oxbringa)
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad oxbringa med svamp och bacon
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bräserad rullad oxbringa
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska kalvrulader med saltgurka, eller oxrulader
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad oxkind
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad rimmad oxbringa bourgignonne glaserad i ugn med stompad vitlökspotatis
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk surstek
Tid: 3 tim (+ 192 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan