Kalvlägg med rotmos

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kalvlägg med rotmos

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kalvlägg med ben

1.0 

styck

Morot

2.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Vitpeppar hel

1.0 

korn

Salt

1.0 

tsk

 

Rotmos:

 

Kålrot

600.0 

gram

Morot

1.0 

st stor

Potatis mjölig sort

2.0 

styck

Oxfond koncentrerad

2.0 

msk

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Salt och vitpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Senap svensk

4.0 

msk

Grönsaker

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så kokas kött >

 

 

Så lagas kalvlägg >

 

 

Så skummar man >

 

 

Om kastruller >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Santagostino Catarratto-Chardonnay

Torrt friskt vitt vin
Pris: 55 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 524

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2095 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 14%

Fett: 4%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 467 gram)

Ingredienser

Visa:

Kalvlägg med ben 1.0 styck 56%

Morot 2.0 styck Äts ej

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Vitpeppar hel 1.0 korn Äts ej

Salt 1.0 tsk Äts ej

 

Rotmos:

Kålrot 600.0 gram 9%

Morot 1.0 st stor 3%

Potatis mjölig sort 2.0 styck 7%

Oxfond koncentrerad 2.0 msk 2%

Smör normalsaltat 50.0 gram 17%

Salt och vitpeppar 0%

 

Tillbehör:

Senap svensk 4.0 msk 5%

Grönsaker 200.0 gram 1%

 

Kockskolan:

Så kokas kött > Äts ej

Så lagas kalvlägg > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Om kastruller > Äts ej

Tillagning (2 tim 30 min )

  1. Kött: Lägg kalvlägg i en stor kastrull. Fyll på vatten så att det täcker. Koka upp och låt småkoka i 10 minuter. Skumma av.
  2. Grovskär morot och lök och lägg det i grytan med pepparkorn och salt efter skumning.
  3. Låt sjuda under lock i cirka 2 timmar. Köttet är klart när det lätt lossar från benet.
  4. Ta av grytan från värmen och låt köttet vila i sitt spad i cirka 20 minuter.
  5. Rotmos: Skala och skär kålrot och morot i bitar. Lägg över i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Tillsätt fond. Låt småkoka i 15 minuter.
  6. Skala och dela potatisen i bitar och lägg i kastrullen. Koka i ytterligare 15 minuter.
  7. Ansa och förbered grönsaker.
  8. När rotfrukterna mjuknat, sila av buljongen i ett kärl. Lägg tillbaka rotfrukterna i kastrullen och mosa dem med potatisstöt. Späd med lite buljong. Tillsätt lite smör. Smaka av med salt och peppar.

Kockens kommentar

En kalvlägg med ben väger cirka 2 kg. Tillagat blir det cirka 750 gram, vilket är rikligt för 4 portioner (~185 gram per portion). Kalvlägg är magert kött (< 2% fett) om man undviker skinn och ytfett.

Alternativ

Lammlägg i ugn

Kokt lammlägg

Fläsklägg med rotmos

Fler recept inom Kokt kalvkött, gryta

Liknande recept som Kalvlägg med rotmos