Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Vinterpotatis

0.8 

kilo

Gul lök

1.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Vispgrädde

3.0 

dl

Mjölk

3.0 

dl

Salt och peppar

 

 

Hårdost riven

3.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 151

Kcal / portion: 579

GBR (GI) / port: 8

Recept: 2316 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 10%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 383 gram)

Ingredienser

Visa:

Vinterpotatis 0.8 kilo 24%

Gul lök 1.0 styck 2%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Vispgrädde 3.0 dl 47%

Mjölk 3.0 dl 8%

Salt och peppar 0%

Hårdost riven 3.0 dl 19%

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen på 200-225ºC.
    Skala och skiva potatis och lök. 
    Skala och finhacka vitlök.
    Riv ost.

  2. Smöra en gratängform.
    Varva lök och potatis. Salta och peppra.
    Häll på grädde och toppa med mer ost.

  3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min.

    Tag ut formen och häll på mjölk.
    Grädda ytterligare 20-30 min tills potatisen är mjuk och gratängen har fått fin färg.

Kockens kommentar

Om ytan blir för mörk innan potatisen har blivit mjuk så kan potatisgratängen täckas över med aluminiumfolie. För att få krämig gratäng måste grädde+mjölk hålla minst 15% fett. M.a.o. grädde+mjölk kan om man så vill bytas ut mot matlagningsgrädde.

PASSAR T.EX. TILL

Lammstek

Alt: Rotfruktsgratäng

Fler recept inom Tillbehör

Liknande recept som Potatisgratäng