Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 151

Kcal / portion: 579

GBR (GI) / port: 8
Recept: 2316 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 10%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vinterpotatis 0.8 kilo 24%
Gul lök 1.0 styck 2%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Vispgrädde 3.0 dl 47%
Mjölk 3.0 dl 8%
Hårdost riven 3.0 dl 19%
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 200-225ºC.
Skala och skiva potatis och lök.
Skala och finhacka vitlök.
Riv ost. - Smöra en gratängform.
Varva lök och potatis. Salta och peppra.
Häll på grädde och toppa med mer ost. - Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
Tag ut formen och häll på mjölk.
Grädda ytterligare 20-30 min tills potatisen är mjuk och gratängen har fått fin färg.
Kockens kommentar
Om ytan blir för mörk innan potatisen har blivit mjuk så kan potatisgratängen täckas över med aluminiumfolie. För att få krämig gratäng måste grädde+mjölk hålla minst 15% fett. M.a.o. grädde+mjölk kan om man så vill bytas ut mot matlagningsgrädde.
PASSAR T.EX. TILL
Fler recept inom Tillbehör
Liknande recept som Potatisgratäng
-
Rotfruktssallad
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rödkålssallad
Tid: 1 tim 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Skånsk brunkål av vitkål
Tid: 1 tim 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Smörslungad brysselkål
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grön ärtpesto (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Smörslungade ärter och bönor
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Potatisgratäng
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Hasselbackspotatis ¤
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sellerimos
Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Senapspotatismos
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan