Kalori- och GI:
    
                Kcal / 100 gram: 163
    
                Kcal / portion: 329
    
                GBR (GI) / port: 22
Recept: 1314 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 7%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Potatis 8.0 st stora 61%
Smör 50.0 gram 28%
Riven ost 1.0 dl 11%
el. ströbröd 0%
Salt 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 225°C, helst 20 minuter innan tillagning. Den skall vara riktigt genomvarm. 
 - Skala potatis. Skär tunna snitt i potatisen (10-15 st/potatis), som går igenom drygt halva potatisen. För att inte skära igenom potatisen så kan man använda en träslev som potatisen får ligga i när man skär.
 - Lägg potatisarna i en smord ugnsfast form. Smält smör och pensla på hälften av smöret. Låt dem sedan baka i ugnen i 20 minuter.
 - Riv ost ganska fint. Osten bör vara ganska torr.
 - Tag ut potatisarna. Salta dem lätt (smöret ger sälta), pensla på resten av smöret och strö över rivosten. Baka färdigt i ugnen i ytterligare 20 minuter. Potatisarna är klara då de har fått en gyllenbrun yta.
 
Kockens kommentar
Potatisen är klassisk och receptet kommer från Restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Rätten uppfanns 1953 av restaurangens kockelev Leif Elisson. Potatisen passar som tillbehör till allehanda rätter, förslagsvis till lite elegantare rätter.
Passar till
Fler recept inom Tillbehör
Liknande recept som Hasselbackspotatis ¤
- 
                
                  
                
                Rotfruktssallad
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Rödkålssallad
Tid: 1 tim 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Skånsk brunkål av vitkål
Tid: 1 tim 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Smörslungad brysselkål
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Grön ärtpesto (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Smörslungade ärter och bönor
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Potatisgratäng
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
 - 
                
                  
                
                Hasselbackspotatis ¤
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Sellerimos
Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Senapspotatismos
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 
              
              
                    