Hasselbackspotatis ¤

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hasselbackspotatis ¤

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Potatis

8.0 

st stora

Smör

50.0 

gram

Riven ost

1.0 

dl

el. ströbröd

 

 

Salt

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 163

Kcal / portion: 329

GBR (GI) / port: 22

Recept: 1314 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 7%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 201 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis 8.0 st stora 61%

Smör 50.0 gram 28%

Riven ost 1.0 dl 11%

el. ströbröd 0%

Salt 0%

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen på 225°C, helst 20 minuter innan tillagning. Den skall vara riktigt genomvarm.
  2. Skala potatis. Skär tunna snitt i potatisen (10-15 st/potatis), som går igenom drygt halva potatisen. För att inte skära igenom potatisen så kan man använda en träslev som potatisen får ligga i när man skär.
  3. Lägg potatisarna i en smord ugnsfast form. Smält smör och pensla på hälften av smöret. Låt dem sedan baka i ugnen i 20 minuter.
  4. Riv ost ganska fint. Osten bör vara ganska torr.
  5. Tag ut potatisarna. Salta dem lätt (smöret ger sälta), pensla på resten av smöret och strö över rivosten. Baka färdigt i ugnen i ytterligare 20 minuter. Potatisarna är klara då de har fått en gyllenbrun yta.

Kockens kommentar

Potatisen är klassisk och receptet kommer från Restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Rätten uppfanns 1953 av restaurangens kockelev Leif Elisson. Potatisen passar som tillbehör till allehanda rätter, förslagsvis till lite elegantare rätter.

Passar till

Ginanka

Glaserad harfilé

Knaperstekt kyckling

Fler recept inom Tillbehör

Liknande recept som Hasselbackspotatis ¤