Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 256

Kcal / portion: 1538

GBR (GI) / port: 62
Recept: 3077 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 5%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Rågmjöl grovt 7.0 dl 41%
Vetemjöl 6.0 dl 41%
Smör el. margarin 50.0 gram 12%
el. mjölk 0%
Jäst blå färsk till matbröd 50.0 gram 2%
Sirap 2.0 msk 4%
Salt 2.0 tsk 0%
Vatten till brödbak 5.0 dl 0%
Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%
Kockskolan:
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Så bakas mörkt bröd > Äts ej
Om mjukt rågbröd > Äts ej
Om brödbakning > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Smält matfett i en kastrull och häll i vatten eller mjölk, till fingervarmt (37ºC).
- Deg: Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt saltet och sirapen. Rör ner vetemjöl och rågmjöl. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö ett tunt lager mjöl över degen och lägg på en bakduk. Låt degen jäsa till dubbel storlek under duk 45-60 minuter.
- Forma: Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda degen lätt tills den släpper arbetsbordet. Forma degen till limpor (till bullar eller brödkakor). Lägg på smörad bakplåt eller på bakplåtspapper. Limpor med fördel i bakform. Täck med duk. Låt jäsa cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Grädda i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter. Flytta upp mitt i ugnen och grädda ytterligare cirka 45 minuter.
Kockens kommentar
1 sats ger 2 limpor, eller ca 20-25 bullar. Läs mer > Om mjukt rågbröd.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat mörkt bröd brukar vara ganska högt, runt 37% (35%+ = saftigt bröd). Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Mörkt matbröd
Liknande recept som Råglimpa, mörkt mjukt bröd - grundrecept
-
Råglimpa, mörkt mjukt bröd - grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Upplandskupp, klassiskt kokt rågbröd
Tid: 30 min (+ 23 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ankarstock, klassiskt mörkt fördegsbröd
Tid: 1 tim (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
En bättre kavring på torrskållat mjöl
Tid: 4 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sara, Solhaga stenugnsbageri
-
Mörkt valnötsbröd av fint rågmjöl och vete
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Annes snabba, mörka mjölklimpa
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Barkbröd, nödbröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Mörk kavring på rågmjöl
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel pumpernickel, tyskt kompakt rågbröd
Tid: 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågkusar
Svårighet: Medel, Receptgivare: