Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 296

Kcal / portion: 2449

GBR (GI) / port: 30
Recept: 2449 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 10%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Vetemjöl 2.0 dl 17%
Grahamsmjöl 1.0 dl 8%
Rågsikt 1.0 dl 9%
Kruskakli 1.5 dl 3%
Vetekli 0.5 dl 2%
Salt 0.5 tsk 0%
Bikarbonat, natron 2.0 tsk 1%
Russin 1.0 dl 7%
Sirap 1.0 dl 18%
Creme fraiche 2.0 dl 26%
Mjölk 3.0 dl 7%
Vattenreduktion bröd -1.8 dl -0%
Kockskolan:
Om bakpulverbröd > Äts ej
Om mörkt matbröd > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Sätt ungen på 175°C.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Blanda i sirap, crème fraiche och mjölk.
- Klä en brödform med bakplåtspapper. Häll i smeten.
- Grädda brödet 1 timme.
Kockens kommentar
Bakpulverbröd är det enklaste och snabbaste brödet man kan baka. Degen skall inte knådas eller jäsas, utan så snart bakpulvret blandats ut med övriga ingredienser skall det in i ugnen. Bikarbonat och hjorthornssalt har samma verkan. Läs mer > Baka bakpulverbröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat mörkt bröd brukar vara ganska högt, runt 37% (35%+ = saftigt bröd). Cirka 1,8 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Fler recept inom Mörkt matbröd
Liknande recept som Annes snabba, mörka mjölklimpa
-
Råglimpa, mörkt mjukt bröd - grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Upplandskupp, klassiskt kokt rågbröd
Tid: 30 min (+ 23 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ankarstock, klassiskt mörkt fördegsbröd
Tid: 1 tim (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
En bättre kavring på torrskållat mjöl
Tid: 4 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sara, Solhaga stenugnsbageri
-
Mörkt valnötsbröd av fint rågmjöl och vete
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Annes snabba, mörka mjölklimpa
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Barkbröd, nödbröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Mörk kavring på rågmjöl
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel pumpernickel, tyskt kompakt rågbröd
Tid: 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågkusar
Svårighet: Medel, Receptgivare: