Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 65

Kcal / portion: 419

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1676 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 3%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Nässlor förvällda 1.0 liter 17%
Hönsbuljongtärning 4.0 styck 6%
Vatten 1.0 liter 0%
Salt 0%
Avorioris 2.0 dl 34%
Gul lök 1.0 styck 3%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Olivolja 3.0 msk 20%
Torrt vitt vin 2.0 dl 8%
Parmesan nyriven 1.0 dl 10%
Kryddgrönt till garnering 1.0 knippe 1%
Ger ca 2 dl/portion
Kock: Michael, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Nässlor: Skölj nässlorna i kallt vatten.
Rensa bort grövre blad och stammar.
Koka upp lättsaltat vatten och förväll nässlorna i några minuter.
Ta ur nässlorna och spar vattnet.
Blanda ner buljongtärningarna i vattnet.
Krama ur nässlorna och hacka grovt. - Ris: Finhacka lök, vitlök. Fräs dem mjuka några minuter i en stekpanna med olja.
Tillsätt riset. Låt småsteka under omröring någon minuter tills riset blivit glansigt.
Häll på lite nässelbuljong och fortsätt röra tills riset har absorberat vätskan. Tillsätt vin och buljong om vart annat och låt det sugas upp av riset. Rör om hela tiden. - När riset känns klart efter ca 10-15 min, tillsätts nässelhacket. Precis innan servering tillsätts riven parmesan.
Garnera med lite kryddgrönt.
Kockens kommentar
Späda vårskott av brännnässla och etternässla kan ätas råa, eller användas i matlagning. En klassiker är nässelsoppa. Nässlor kan också användas i bröd och som te. I brist på nässlor kan man använda babyspenat till denna rätt.
PASSAR T.EX. TILL
Fler recept inom Vårprimörer
Liknande recept som Nässelrisotto
-
Potatis och primörsallad
Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Kokt primörpotatis
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsk vit sparris
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vit sparris med hollandaise (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlindad sparriscarpaccio (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sparrisduo med lufttorkad skinka (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Kokta svartrötter
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Färsk potatissallad med jordgubbar
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fårostsallad med minisparris och sultanrussin
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fläskfilé Oscar
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan