Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 27

Kcal / portion: 77

GBR (GI) / port: 1
Recept: 308 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 0%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vit sparris färsk 16.0 styck 100%
Havssalt 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Skala sparrisen med en potatisskalare. Knoppen behöver inte skalas. Skär bort nedersta delen om den är hård.
- Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull på medellåg värme. Lägg i sparrisen.
Låt sjuda i 10-20 minuter beroende på hur färsk och tjock sparrisen är.
Testa om sparrisen är klar genom att lyfta upp en sparris med gaffel instucken i bakändan och håll den vågrätt. Om sparrisen böjer sig lätt är de klara. - Servera gärna sparrisen med rört smör eller hollandaise och strö över lite havssalt.
Kockens kommentar
Vit sparris är en ypperlig delikatess till mat eller som förrätt med hollandaisesås. Välj om möjligt sparris av samma längd och tjocklek. Tjockare är finare i detta fall. Gärna så tjock att flickorna rodnar och pojkarna skäms.
PASSAR TILL
Fler recept inom Vårprimörer
Liknande recept som Färsk vit sparris
-
Potatis och primörsallad
Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Kokt primörpotatis
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsk vit sparris
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vit sparris med hollandaise (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlindad sparriscarpaccio (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sparrisduo med lufttorkad skinka (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Kokta svartrötter
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Färsk potatissallad med jordgubbar
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fårostsallad med minisparris och sultanrussin
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fläskfilé Oscar
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan