Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 456

GBR (GI) / port: 8
Recept: 3648 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 4%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammstek med ben 2.0 kilo 45%
Marinad:
Vitlök torkad 5.0 klyftor 1%
Timjan torkad 1.0 msk 0%
Rosmarin torkad 1.0 msk 0%
Olivolja till stekning 1.0 dl 21%
Tamarisoja } 1.0 dl 2%
Tillbehör:
Potatis 1.6 kilo 29%
Blandsallat 400.0 gram 1%
Kockskolan:
Så lagas lammstek > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (4 tim )
- Sätt ugnen på 70-100ºC.
- Skala och skiva vitlök. Blanda i en bunke vitlök med övriga marinadingredienser.
- Ugnslaga: Lägg steken på en ugnsplåt. Massera in marinaden. Sätt in en stektermometer. Sätt in i ugnen. Köttet är klart vid innertemperatur 63ºC, efter 3-4 timmar.
- Råstekt potatis: Skala och skär potatis i tärningar eller skivor. Ju mindre, tunnare desto knaprigare.
- Hetta upp matfett i stekpanna. Stek potatisen i omgångar 5-10 minuter på högsta värme i rikligt med matfett, tills potatisen fått fin färg. Vänd då och då. Lägg åt sidan och stek mer potatis.
- Efterstek all potatis på medelvärme. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Stekning vid låg temperatur ger saftigare kött men tar längre tid. Vid stektemperatur 150-180ºC halveras stektiden.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.
Passar till
Fler recept inom Lammstek i ugn
Liknande recept som Saftig tamarimarinerad lammstek
-
Lammstek grundrecept
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kryddmarinerad lammstek
Tid: 1 tim 20 min (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rimmad, torkad eller rökt fårfiol
Tid: 15 min (+ 80 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammlägg i ugn
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammrostbiff med nypotatissallad och getostcreme
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Färserad kokt och/eller stekt lammrulle
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fylld lammstek
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammstek provençale på rotfruktsbädd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Ugnstekt stor lammbogsstek
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan