Saftig tamarimarinerad lammstek

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Saftig tamarimarinerad lammstek

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Lammstek med ben

2.0 

kilo

 

Marinad:

 

Vitlök torkad

5.0 

klyftor

Timjan torkad

1.0 

msk

Rosmarin torkad

1.0 

msk

Olivolja till stekning

1.0 

dl

Tamarisoja }

1.0 

dl

el. annan japansk soja

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

1.6 

kilo

Blandsallat

400.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Cafê Culture Pinotage

Smakrikt rött vin
Pris: 89 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 456

GBR (GI) / port: 8

Recept: 3648 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 4%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 396 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammstek med ben 2.0 kilo 45%

 

Marinad:

Vitlök torkad 5.0 klyftor 1%

Timjan torkad 1.0 msk 0%

Rosmarin torkad 1.0 msk 0%

Olivolja till stekning 1.0 dl 21%

Tamarisoja } 1.0 dl 2%

el. annan japansk soja 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 1.6 kilo 29%

Blandsallat 400.0 gram 1%

 

Kockskolan:

Så lagas lammstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (4 tim )

  1. Sätt ugnen på 70-100ºC.
  2. Skala och skiva vitlök. Blanda i en bunke vitlök med övriga marinadingredienser.
  3. Ugnslaga: Lägg steken på en ugnsplåt. Massera in marinaden. Sätt in en stektermometer. Sätt in i ugnen. Köttet är klart vid innertemperatur 63ºC, efter 3-4 timmar.
  4. Råstekt potatis: Skala och skär potatis i tärningar eller skivor. Ju mindre, tunnare desto knaprigare.
  5. Hetta upp matfett i stekpanna. Stek potatisen i omgångar 5-10 minuter på högsta värme i rikligt med matfett, tills potatisen fått fin färg. Vänd då och då. Lägg åt sidan och stek mer potatis.
  6. Efterstek all potatis på medelvärme. Smaka av med salt och peppar.

Kockens kommentar

Stekning vid låg temperatur ger saftigare kött men tar längre tid. Vid stektemperatur 150-180ºC halveras stektiden.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.

Passar till

Potatisgratäng

Rotfruktsgratäng

Fler recept inom Lammstek i ugn

Liknande recept som Saftig tamarimarinerad lammstek