Laxqueneller, torskqueneller och andra fiskbullar

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Laxqueneller, torskqueneller och andra fiskbullar

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Laxfilé

600.0 

gram

el. gädda

 

 

el. torsk

 

 

Äggvita

2.0 

styck

Potatismjöl

1.0 

msk

Mjölk el. grädde

3.5 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Grön minisparris

300.0 

gram

Stekfläsk som lättsteks }

200.0 

gram

Potatis

800.0 

gram

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas fiskqueneller >

 

 

Om queneller >

 

 

Om panad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 135

Kcal / portion: 605

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2421 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 8%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 450 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé 600.0 gram 45%

el. gädda 0%

el. torsk 0%

Äggvita 2.0 styck 1%

Potatismjöl 1.0 msk 2%

Mjölk el. grädde 3.5 dl 9%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Grön minisparris 300.0 gram 3%

Stekfläsk som lättsteks } 200.0 gram 18%

Potatis 800.0 gram 22%

 

 

Kockskolan:

Så lagas fiskqueneller > Äts ej

Om queneller > Äts ej

Om panad > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Rensa fisk på (större) ben. Dela köttet i mindre bitar. Separera äggvita från gula. 
  2. Mixa med stav eller i matberedare fisk, äggvita, stärkelsemjöl, salt och peppar. Tillsätt mjölk eller grädde till halvfast smet som går att forma till lösa bollar utan att falla sönder. Ställ smeten kallt i avvaktan på tillagning. Alternativ, se kommentar.
  3. Tillbehör: Skala och koka potatis. Finstrimla fläsk, ansa sparris.
  4. Koka upp vatten i en bred kastrull.
  5. Forma bullarna med två stora matskedar doppade i hett vatten (läs mer > Om queneller).
  6. Provlaga gärna en fiskbulle. Är smeten för lös, tillsätt mer potatismjöl eller ströbröd och låt vila en stund. Känns smeten för stum rör ut med lite mjölk eller grädde.
  7. Lägg ner bullarna med skeden försiktigt i kastrullen med hett vatten. Lägg inte ner fler bullar än att de får plats bredvid varandra. Låt vattnet koka upp och ta sedan av kastrullen från värmen. Låt bullarna ligga i 10 minuter.
  8. Tillbehör: Stek under tiden fläskskivorna några minuter. Tillsätt sparrisen mot slutet.
  9. Ta ut qunellerna med hålslev och låt vattnet rinna av. Servera med tillbehör.

Kockens kommentar

Fiskqueneller kan man tillaga av nästan all slags fisk. Det blir vackert om man gör både av lax och någon vitfisk. Bullarna skall bara bli genomvärmda av vattnet. Kokas bullarna blir de sega och faller lätt sönder. Små fiskbullar formas med små skedar och tillagas på samma sätt, men skall ligga kortare tid i vattnet. Klassiskt är att servera quenellerna med kokt potatis och vitvinssås( läs mer > Så lagas fiskqueneller). Se recept > Gäddqueneller på klassiskt vis,

Panad: I detta recept används potatismjöl för att stabilisera smeten. Alternativt kan man använda sig av en så kallad panad. Läs mer > Om panad. 

Näringsberäkning: Bacon och fläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Stekfläsk som lättsteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.

Alternativ

Vitvinssås

Gäddqueneller på klassiskt vis

Kycklingbullar

17

Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar

Liknande recept som Laxqueneller, torskqueneller och andra fiskbullar