Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 284

Kcal / portion: 2324

GBR (GI) / port: 111
Recept: 2324 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 7%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Rågsikt 4.0 dl 36%
Vetemjöl 5.0 dl 45%
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Vatten 5.0 dl 0%
Havssalt 2.0 tsk 0%
Olivolja 0.5 dl 16%
Körsbärstomater 8.0 styck 1%
Lagerblad 5.0 blad 1%
Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%
Kockskolan:
Om ljust matbröd > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Värm vattnet tills fingervarmt (37°C).
- Deg: Smula ner jästen i en bunke. Slå på vattnet och rör om så att jästen löses upp. Tillsätt salt och olivolja. Blanda ner mjölet. Blanda väl. Lägg en duk över och låt jäsa i cirka 45 minuter.
- Forma: Knåda degen och lägg över på smord plåt. Forma degen till en kort och tjock limpa. Tryck ner tomater och lagerblad i degen. Låt jäsa i 20 minuter under duk.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Grädda: Sätt in i ugnen i cirka 40 minuter. Känn med trästicka att brödet är genomgräddat. Stickan skall kännas torr.
Kockens kommentar
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.Alternativ
Fler recept inom Ljust matbröd
Liknande recept som Bröd från Medelhavet
-
Rågsiktsbröd - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grahamslimpa med anis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Skållat solrosbröd
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lantbrödsbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Vörtbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Bondbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Schweiziskt bondbröd
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågsiktsbröd med fördeg
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa rågbaguetter
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen