Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 232

Kcal / portion: 684

GBR (GI) / port: 0
Recept: 8214 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 19%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Laxsida 2.0 kilo 44%
Citronskal 2.0 styck 0%
Sås:
Rödlök hackad 3.0 msk 0%
Persilja grovhackad 2.0 msk 0%
Smör normalsaltat 3.0 msk 4%
Sherry (torr) 3.5 dl 5%
Fiskfond koncentrerad 4.0 msk 2%
Vispgrädde 5.0 dl 22%
Citronpeppar 2.0 krm 0%
Vetemjöl 1.0 msk 0%
Creme fraiche 5.0 dl 20%
Kajennpepparpulver 1.0 krm 0%
Smör kallt 3.0 msk 4%
Basilika 25.0 gram 0%
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Förbered: Sätt ugnen på 180°C.
Riv gult citronskal. Grovhacka persilja.
Skala och finhacka lök. - Lax: Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en smord ugnsplåt. Strö över citronskal.
Salta och peppra. Sätt in i ugn i 20 min. - Sås: Fräs lök och persilja i hälften av smöret i ett par minuter utan att bränna. Tillsätt sherry och fond och koka ner till halv mängd. Tillsätt grädde och citronpeppar. Låt småkoka i 5 minuter.
- Sila över såsen i en ny kastrull.
Blanda mjöl med lite vatten och vispa ner.
Låt koka upp. Tillsätt créme fraiche och låt småkoka under vispning i 5 minuter. - Smaka av med cayennepeppar och salt.
Vispa ner kallt smör klickvis.
Tillsätt basilika och kör med en stavmixer.
Kockens kommentar
Denna rätt är planerad för ett större sällskap och tillsammans med andra tillbehör, t.ex. quinoasallad och cashewsmör med bröd. På ett buffébord räcker dock denna rätt till cirka dubbelt så många portioner.
PASSAR TILL
Fler recept inom Fiskrätter
Liknande recept som Citronlax med sherrysås
-
Rökt lax med potatisterrin
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Snabbgravad lax (till buffé)
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Böcklingmousse med gräslökssås i tomat
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Fläderinkokt regnbåge med citrusyoghurt
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Alspånsrökt lax (buffémat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Strömmingslåda med fransk senap och tomatsås
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Frisk ceviche på tonfisk och vindruvor
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gingravad lax
Tid: 15 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rökt makrill med primörgurka
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Löjromscheesecake
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan