Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 197

Kcal / portion: 821

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3286 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 16%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lax rökt 250.0 gram 13%
Gelatinblad 7.0 styck 1%
Creme fraiche 4.0 dl 39%
Philadelphia naturell } 500.0 gram 36%
Färskpotatis kokt 500.0 gram 11%
Gräslök finhackad 2.0 msk 0%
Dill finhackad 2.0 msk 0%
Kock: Fredrik Eriksson *
Uppdragsgivare: Merpotatis.nu
Tillagning (30 min + 8 tim )
- Tvätta, borsta potatis. Lättkoka potatisen och låt svalna. Grovtärna potatisen.
Finhacka gräslök och dill. - Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter.
Värm hälfen av creme fraichen till strax under kokpunkten. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i den varma crème fraichen. - Blanda resten av crème fraichen med philadelphiaost, potatis, gräslök och dill.
Rör ner den varma crème fraichen med lite salt och peppar. - Klä en aluminiumform med plastfilm.
Lägg i röran och jämna till, slå formen hårt i bänken och vik igen plasten. - Ställ in i kylskåpet över natt. Ännu bättre blir den om den får stå några dagar i kylskåpet.
Kockens kommentar
Servera som lätt måltid, drinktilltugg, förrätt eller som rätt på buffén. Som förrätt eller buffé halveras portionsmängden.
Gravad lax, rökt fisk eller kalla charkuterier fungerar som alternativ till den rökta laxen. Du kan även blanda i ansjovis eller rökt lax i själva terrinen för att variera smakerna.
Receptet tillagat av mästerkocken och krögaren Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus på uppdrag av merpotatis.se.
Fler recept inom Fiskrätter
Liknande recept som Rökt lax med potatisterrin
-
Rökt lax med potatisterrin
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Snabbgravad lax (till buffé)
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Böcklingmousse med gräslökssås i tomat
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Fläderinkokt regnbåge med citrusyoghurt
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Alspånsrökt lax (buffémat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Strömmingslåda med fransk senap och tomatsås
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Frisk ceviche på tonfisk och vindruvor
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gingravad lax
Tid: 15 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rökt makrill med primörgurka
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Löjromscheesecake
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan