Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 57

Kcal / portion: 331

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1325 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 5%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Nässlor förvällda 400.0 gram 8%
Vatten 1.5 liter 0%
Grönsaksfond konc. 2.0 msk 6%
Gräslök finhackad 1.0 dl 0%
Vetemjöl 4.5 msk 11%
Olivolja 2.0 msk 17%
Matlagningsgrädde 4.0 msk 7%
Örtsalt ¤ 0%
Tillbehör:
Ramslök el. sticklök 1.0 knippe 1%
Creme fraiche 2.0 dl 49%
Ger 2 tallrikar/portion
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Skölj nässlorna noga. Ta bort stjälkar.
Koka dem i lättsaltat vatten i cirka 8 min. - Häll bort kokvattnet och skölj nässlorna i kallt vatten. Finhacka nässlorna för hand eller i matberedare. Hacka gräslök.
- Häll vatten + fond i en kastrull. Koka upp.
Tillsätt nässlorna och hälften av gräslöken. Rör ihop mjöl med olivolja.
Vispa ner detta i soppan.
Låt småkoka i cirka 8 minuter. - Vispa ner grädde.
Smaka av med örtsalt och nymald peppar. - Finhacka ramslök och blanda med crème fraiche.
- Häll upp i tallrikar. Garnera med gräslök.
Lägg i en stor klick ramslökscrème.
Garnera gärna med någon örtkrydda.
Kockens kommentar
Halvera ingrediensmängderna om soppan skall serveras som förrätt. Den röda garneringen på bilden är röd krasse. Nässlor bör sköljas noga för att avlägna föroreningar och förvällas för att avlägsna skadlig nitrit.
PASSAR TILL
Fler recept inom Vårprimörer
Liknande recept som Nässelsoppa med ramslökscrème
-
Potatis och primörsallad
Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Kokt primörpotatis
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsk vit sparris
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vit sparris med hollandaise (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlindad sparriscarpaccio (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sparrisduo med lufttorkad skinka (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Kokta svartrötter
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Färsk potatissallad med jordgubbar
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fårostsallad med minisparris och sultanrussin
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fläskfilé Oscar
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan