
Ansjovisströmming - en strömmingslåda
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 100

Kcal / portion: 485

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1939 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 3%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strömmingsfiléer 1.0 kilo 56%
Gul lök 1.0 styck 3%
Ansjovisfilé konserv 125.0 gram 14%
Ströbröd 0%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 28%
Hårdost 0%
Hårt bröd 0%
Kock: Sv. Institutet SI
Tillagning (45 min )
- Rensa ansjovis och strömming.
Skär bort huvud, stjärt- och ryggfena.
Sätt ugnen på 220 grader.
Smöra en ugnsfast form. - Skala och finhacka lök. Hetta upp matfett i panna på medelvärme och fräs löken mjuk och glansig utan att bränna (2-4 min).
Bred ut löken i botten på formen. - Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Lägg strömmingsfiléerna med skinnsidan nedåt. Dela ansjovisfiléerna på längden och fördela på varje strömming.
Rulla ihop med början från stjärten.
Lägg rulladerna intill varandra i formen. - Häll ansjovisspadet över filéerna. Strö lite ströbröd över. Avsluta med ett par klickar smör. Sätt in i ugnen i ca 20 min.
Servera den gärna varm.
Kockens kommentar
Strömmingslådor finns i många varianter. Passar bra som bufférätt. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Insitutet (>klicka Receptgivare).
Fotograf: Pål Allan.
ALTERNATIV
Fler recept inom Inspirerande enkelt TA BORT
Liknande recept som Ansjovisströmming - en strömmingslåda
-
Röd linsgryta med stark korv
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karin Ihre
-
Living pasta
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Klassisk enkel spenatsoppa med ägg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bovetesallad med rucola och valnötter
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karin Ihre
-
Bulgursallad med russin, aprikos och mandel
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karin Ihre
-
Enkel carbonaragratäng
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gräddig Tagliatelle med gorgonzola
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pastasallad med chevre och rostade pinjenötter
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gnocchisallad
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Michael, Kockskolan
-
Knäckemacka med grillad squash, chevreost, sallad och balsamsirap
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karin Ihre