Ansjovisströmming - en strömmingslåda

Ansjovisströmming - en strömmingslåda

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Strömmingsfiléer

1.0 

kilo

Gul lök

1.0 

styck

Ansjovisfilé konserv

125.0 

gram

Ströbröd

 

 

Smör normalsaltat

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

800.0 

gram

Hårdost

 

 

Hårt bröd

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 100

Kcal / portion: 485

GBR (GI) / port: 6

Recept: 1939 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 3%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 485 gram)

Ingredienser

Visa:

Strömmingsfiléer 1.0 kilo 56%

Gul lök 1.0 styck 3%

Ansjovisfilé konserv 125.0 gram 14%

Ströbröd 0%

Smör normalsaltat 0%

 

Tillbehör:

Potatis 800.0 gram 28%

Hårdost 0%

Hårt bröd 0%

Tillagning (45 min )

  1. Rensa ansjovis och strömming.
    Skär bort huvud, stjärt- och ryggfena.
    Sätt ugnen på 220 grader.
    Smöra en ugnsfast form.

  2. Skala och finhacka lök. Hetta upp matfett i panna på medelvärme och fräs löken mjuk och glansig utan att bränna (2-4 min).
    Bred ut löken i botten på formen.

  3. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.

  4. Lägg strömmingsfiléerna med skinnsidan nedåt. Dela ansjovisfiléerna på längden och fördela på varje strömming.
    Rulla ihop med början från stjärten.
    Lägg rulladerna intill varandra i formen.

  5. Häll ansjovisspadet över filéerna. Strö lite ströbröd över. Avsluta med ett par klickar smör. Sätt in i ugnen i ca 20 min.
    Servera den gärna varm.

Kockens kommentar

Strömmingslådor finns i många varianter. Passar bra som bufférätt. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Insitutet (>klicka Receptgivare).
Fotograf: Pål Allan.

ALTERNATIV

Kaviarströmming

Kräftströmming

Fler recept inom Inspirerande enkelt TA BORT

Liknande recept som Ansjovisströmming - en strömmingslåda