Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 250

Kcal / portion: 619

GBR (GI) / port: 10
Recept: 2476 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 11%
Kolhydrater: 35%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Äpple helst rött 4.0 styck 8%
Aprikossylt 4.0 msk 5%
Smördegsplattor fryst 3.0 plattor 38%
Strösocker 2.0 dl 31%
Kanel mald 4.0 msk 2%
Smör normalsaltat 4.0 msk 16%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Tina smördegsplatta. Sätt ugnen på 200°C. Kärna ur äpplen och skiva dem.
- Smält smör i en liten stekpanna (alt. använd en metallring), på medellåg värme.
- Strö socker och kanel i pannan. Lägg i tre lager äpplen med aprikossylt över. Stek på svag värme i 5 minuter.
- Skär ut en smördegsplatta i samma storlek som stekpannan eller metallringen. Lägg den som ett lock över äpplena. Sätt in pannan i ugnen 20 minuter.
- Ta ut pannan och vänd äppelkakan upp och ner på en tallrik. Serveras ljummen.
Kockens kommentar
Detta är en version av klassisk fransk Tarte Tatin. Till tårtan passar ett sött vitt vin, portvin eller söt sherry. Ju mer kanel som används i tårtan, desto svårare blir balansen med vinet.
Fler recept inom Laxfilémeny
Liknande recept som Alternativ: Upp & nervänd äppelkaka
-
Sesamcarpaccio
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Citronlax med sherrysås
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kladdkaka (efterrätt)
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Alternativ: Upp & nervänd äppelkaka
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan