Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 364

Kcal / portion: 61

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1825 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 18%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Smör normalsaltat 25.0 gram 10%
Vispgrädde 1.5 dl 30%
Strösocker 1.5 dl 31%
Sirap ljus 0.5 dl 12%
Mörk choklad 50.0 gram 15%
Apelsin hel 0.5 styck 2%
Sockertermometer > Äts ej
Kockskolan:
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Klä en form (18x20 cm) med smörpapper. Smöra formen så ligger pappret still.
- Koka: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock i 15-20 minuter till 124°C, eller testa genom att göra så kallat kulprov . Rör om då och då. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna.
- Riv skalet på apelsin och rör ner. Hacka chokladen och tillsätt. Rör om tills chokladen smält helt.
- Häll smeten i formen. Låt smeten kallna.
- Skär i bitar ca 1,5 x 4 cm. Förvaras kallt.
Kockens kommentar
Kulprov: Droppa lite av smeten i iskallt vatten. Kan man sen rulla smeten med fingertopparna till en seg halvhård kula, så är kokningen klar. Variera smaksättningen efter behag till exempel med citronskal, eller vanilj.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
Alternativ
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Fudge med apelsinsmak
-
Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanderade brända mandlar
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk halvhård standardknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Halvhård svensk chokladknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Grännaknäck
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Halvhård knäckbräck
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Hård knäckbräck
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic English Hard Toffee (smörknäck)
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan