Valnöts- och mandeltäckt röding

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Valnöts- och mandeltäckt röding

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Sötmandelkärna

30.0 

gram

Valnötskärnor

30.0 

styck

Philadelphia naturell }

120.0 

gram

 

Ris:

 

Vatten

6.0 

dl

Kycklingfond konc.

2.0 

msk

Brännvinsost 31%

90.0 

gram

Schalottenlök

1.0 

styck

Torrt vitt vin

2.5 

dl

Avorioris

3.0 

dl

 

Puré:

 

Blomkål helt huvud

0.5 

styck

Vaniljstång

1.0 

styck

Vatten

2.0 

dl

Fiskfond koncentrerad

1.0 

msk

Creme fraiche

2.0 

dl

 

Rödingfilé

600.0 

gram

Sticklök

8.0 

styck

Smör till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Hotade fiskarter >

 

 

Sås till stekt fisk >

 

 

Så lagas röding >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 171

Kcal / portion: 1059

GBR (GI) / port: 10

Recept: 4238 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 11%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 620 gram)

Ingredienser

Visa:

Sötmandelkärna 30.0 gram 4%

Valnötskärnor 30.0 styck 13%

Philadelphia naturell } 120.0 gram 7%

 

Ris:

Vatten 6.0 dl Äts ej

Kycklingfond konc. 2.0 msk 2%

Brännvinsost 31% 90.0 gram 8%

Schalottenlök 1.0 styck 0%

Torrt vitt vin 2.5 dl Äts ej

Avorioris 3.0 dl 20%

 

Puré:

Blomkål helt huvud 0.5 styck 2%

Vaniljstång 1.0 styck 0%

Vatten 2.0 dl 0%

Fiskfond koncentrerad 1.0 msk 1%

Creme fraiche 2.0 dl 15%

 

Rödingfilé 600.0 gram 22%

Sticklök 8.0 styck 0%

Smör till stekning 2.0 msk 5%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Hotade fiskarter > Äts ej

Sås till stekt fisk > Äts ej

Så lagas röding > Äts ej

Skapat av: Rent a Chef

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim )

  1. Nötost: Skålla och skala mandeln. Hetta upp en stekpanna utan fett på hög värme och rosta nötter och mandel några minuter. Rör om. Grovhacka. Blanda med philadelphiaost.
  2. Ris: Riv ost. Skala och finhacka schalottenlök. Koka upp buljong (vatten+fond).
  3. Hetta upp smör i en stekkastrull på medelhög värme och fräs lök och ris i ett par minuter utan att bränna.
  4. Tillsätt vin och 1/3-del av buljongen. Låt småkoka och tillsätt mer buljong vartefter vätskan kokat in i riset. Vänd avslutningsvis ner riven ost.
  5. Puré: Hacka blomkål. Skär vaniljen på längden. Koka vatten+fond med blomkål. Tillsätt vaniljstången och koka blomkålen mjuk i cirka 5 minuter. Tillsätt crème fraiche. Salta, peppra. Mixa till slät puré.
  6. Sätt ugnen på 80°C.
  7. Röding: Skär fisken i portionsbitar. Salta, peppra. Hetta upp en (teflon-)panna utan fett och halstra fisken hastigt på var sida. Lägg över i en ugnsfast smord form.
  8. Fräs sticklöken i pannan någon minut. Lägg löken på fisken. Sätt in fisken i ugnen i max 15 minuter.

Kockens kommentar

Det finns olika slags rödingar, i Sverige främst storröding och fjällröding. Läs mer > Klicka på ingrediensen.

Sticklök är är små späda fröodlade skott som används till utsäde och som nästkommande år odlas till små eller stora lökar. Emellertid, står det "sticklök" i recept avses vanligen salladslök. I brist på "riktig" sticklök kan man strimla salladslöken om man vill efterlikna en sticklök.

Portionsberäkning: En normalportion fisk bör väga 140 gram efter tillagning. Beräkna 150 gram per portion för rå filé utan skinn, 175 gram för rå fisk med skinn och minst 200 gram för rå hel urtagen fisk med huvud.

Fler recept inom Ugnslagad laxfisk

Liknande recept som Valnöts- och mandeltäckt röding