Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 171

Kcal / portion: 1059

GBR (GI) / port: 10
Recept: 4238 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 11%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Sötmandelkärna 30.0 gram 4%
Valnötskärnor 30.0 styck 13%
Philadelphia naturell } 120.0 gram 7%
Ris:
Vatten 6.0 dl Äts ej
Kycklingfond konc. 2.0 msk 2%
Brännvinsost 31% 90.0 gram 8%
Schalottenlök 1.0 styck 0%
Torrt vitt vin 2.5 dl Äts ej
Avorioris 3.0 dl 20%
Puré:
Blomkål helt huvud 0.5 styck 2%
Vaniljstång 1.0 styck 0%
Vatten 2.0 dl 0%
Fiskfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Creme fraiche 2.0 dl 15%
Rödingfilé 600.0 gram 22%
Sticklök 8.0 styck 0%
Smör till stekning 2.0 msk 5%
Kockskolan:
Hotade fiskarter > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Så lagas röding > Äts ej
Skapat av: Rent a Chef
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Nötost: Skålla och skala mandeln. Hetta upp en stekpanna utan fett på hög värme och rosta nötter och mandel några minuter. Rör om. Grovhacka. Blanda med philadelphiaost.
- Ris: Riv ost. Skala och finhacka schalottenlök. Koka upp buljong (vatten+fond).
- Hetta upp smör i en stekkastrull på medelhög värme och fräs lök och ris i ett par minuter utan att bränna.
- Tillsätt vin och 1/3-del av buljongen. Låt småkoka och tillsätt mer buljong vartefter vätskan kokat in i riset. Vänd avslutningsvis ner riven ost.
- Puré: Hacka blomkål. Skär vaniljen på längden. Koka vatten+fond med blomkål. Tillsätt vaniljstången och koka blomkålen mjuk i cirka 5 minuter. Tillsätt crème fraiche. Salta, peppra. Mixa till slät puré.
- Sätt ugnen på 80°C.
- Röding: Skär fisken i portionsbitar. Salta, peppra. Hetta upp en (teflon-)panna utan fett och halstra fisken hastigt på var sida. Lägg över i en ugnsfast smord form.
- Fräs sticklöken i pannan någon minut. Lägg löken på fisken. Sätt in fisken i ugnen i max 15 minuter.
Kockens kommentar
Det finns olika slags rödingar, i Sverige främst storröding och fjällröding. Läs mer > Klicka på ingrediensen.Sticklök är är små späda fröodlade skott som används till utsäde och som nästkommande år odlas till små eller stora lökar. Emellertid, står det "sticklök" i recept avses vanligen salladslök. I brist på "riktig" sticklök kan man strimla salladslöken om man vill efterlikna en sticklök.
Portionsberäkning: En normalportion fisk bör väga 140 gram efter tillagning. Beräkna 150 gram per portion för rå filé utan skinn, 175 gram för rå fisk med skinn och minst 200 gram för rå hel urtagen fisk med huvud.
Fler recept inom Ugnslagad laxfisk
Liknande recept som Valnöts- och mandeltäckt röding
-
Dragonkryddad lax med rostade rotfrukter i citronett samt gurk- och dragonyoghurt
Tid: 40 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Carina Brydling
-
Lax och torsk i potatismos
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Pestofylld röding
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Apelsinbakad lax med svart bönsallad och mandel
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Nina Ekelöf
-
Lax i folie med chorizo och sötpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Janssons laxfrestelse
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Ugnslagad regnbåge (regngbågslax)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Laxfilé i ugn
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ugnslagad sik med tomatfyllning och tomatsalsa
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gorgonzolafylld lax
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan