Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 148

Kcal / portion: 614

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2454 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 6%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxfilé mittdelen 800.0 gram 40%
Hushållssnöre Äts ej
Olivolja 1.0 msk 5%
Marinad:
Rött vin 1.0 dl 3%
Rosmarin färsk 2.0 kvistar 0%
Enbär } 8.0 styck 0%
Kastanjeplättar:
Potatismos tillagad 175.0 gram 6%
Kastanjepuré osötad 100.0 gram 9%
Vetemjöl 1.2 dl 10%
Ägg 1.0 styck 3%
Äggula 1.0 styck 2%
Standardmjölk (röd) 1.0 dl 2%
Olivolja 2.0 msk 9%
Äppelsås:
Äpple syrligt 2.0 styck 4%
Farinsocker 1.0 msk 2%
Cidervinäger 1.0 msk 0%
Marinad (silad) 2.0 msk %
Vatten 2.0 dl 0%
Oxfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Röd vinbärsgelé 1.0 msk 2%
Kockskolan:
Om marinering > Äts ej
Så ugnssteks oxfilé > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Marinera: Lägg filén i en skål. Häll över vin, tillsätt rosmarin och mosade enbär. Täck med folie och låt stå i rummet i 1 timme. Vänd köttet några gånger i marinaden.
- Plättar: Tillaga potatismos. Blanda moset med kastanjepuré och mjöl i en skål. Tillsätt ägg och så mycket mjölk att smeten släpper från baksidan av en sked. Krydda med salt och nymald peppar.
- Hetta upp olja i panna på medelvärme. Stek runda portionsplättar (2 msk) i 2-3 minuter per sida tills de är fasta, gyllenbruna. Ta upp och håll dem varma.
- Sätt ugnen på 180ºC.
- Kött: Skär köttet i tjocka portionsskivor (3 cm) och bind ihop. Hetta upp olivolja i stekpanna på högsta värme och stek köttet ett par minuter på var sida till fin yta. Sätt i ugn 8-10 minuter. Ta ut och låt köttet vila.
- Äpplen: Skala, kärna ur och skiva äpplen. Häll bort fettet ur pannan. Tillsätt farinsocker och äppelskivorna och stek i 4-5 minuter tills sockret karamelliserats något. Ta ur äpplena och lägg åt sidan.
- Sås: Tillsätt cidervinäger i pannan, lite silad marinad och vatten+fond. Koka (sakta) ner såsen till hälften. Rör ner vinbärsgelé och sedan äppelskivorna.
Kockens kommentar
En tournedos skall vara 2,5 centimeter tjock och skuren ur filéns hjärta (mittdelen). Läs mer om oxfilé, klicka på ingrediens > Oxfilé mittbiten. För att laga den perfekta oxfilén till större sällskap, se via länk nedan > Bästa oxfilé.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Alternativ
Fler recept inom Oxfilé, tournedos
Liknande recept som Marinerad tournedos med kastanjeplättar och äpplen i karamellsås
-
Oxfilé med bearnaise, stekt svamp och råstekt potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Tournedos med sparris
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chateaubriand med rödvinssmör och pommes de terre lyonnais
Tid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Filé mignon/Filet mignon (oxfilé) grundrecept
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Rydberg
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxfilé till större sällskap
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Inbakad oxfilé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Arla
-
Beef Wellington (Biff Wellington, inbakad oxfilé)
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Tournedos Rossini
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Coeur de filet Provençal, Oxfilé provencale
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan