Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 243

Kcal / portion: 229

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1834 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 16%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Filodeg fryst 200.0 gram 32%
Matolja neutral (ej oliv) 2.0 msk 13%
Canderel strö } 1.0 msk 0%
Fyllning:
Jordgubbar färska 250.0 gram 5%
Canderel strö } 2.0 msk 1%
Mascarpone } 250.0 gram 48%
Citron juice+fruktkött 1.0 st liten 2%
Tillval:
Amaretto likör 2.0 msk %
Kock: Canderel
Tillagning (30 min )
- Tina filodegen. Dela i 8x8 cm. Sätt ugn på 250ºC. Ansa jordgubbar. Dela i fyra bitar.
Riv gult citronskal och pressa ut saften.
Pensla muffinsformarna med matolja. - Formar: Blanda olja med Canderel.
Pensla filodegen med denna glasyr.
Lägg 4 filodeg på varandra i muffinsform.
Baka dem i ugn i 12 min till gyllene färg. - Fyllning: Koka häften av jordgubbarna med hälften av sötningsmedlet, samt med eventuell amarettolikör (ej nödvändig), några minuter tills de är mjuka och juicen börjar tränga ut ur jordgubbarna.
Pressa gubbarna till kräm i en sil över en skål med en sked.
Blanda citronskal och juice med resten av Canderel och med mascarponen.
Skeda upp kräm i filodegsknytena.
Toppa med jordgubbar och lite kräm.
Kockens kommentar
Använd helst muffinsformar av non-stickmaterial, så fastnar inte degen i formen. Canderel kan bytas ut mot samma mängd strösocker.
SOCKERFRI EFTERRÄTT
Fler recept inom Efterrätter
Liknande recept som Jordgubbs- och mascarponeknyten (utan socker)
-
Jordgubbstårta (bärtårta)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska jordgubbar med vit choklad
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Jordgubbar med maräng och cointreaukräm
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Frusen rabarbertårta
Tid: 40 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Enkel bärtårta
Tid: 20 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Cheesecake med citronsmak och bär
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelflarnstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Raw aprikossorbet
Tid: 5 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rabarberkompott / rabarberkräm
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Toscapaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan