Böcklingmousse med gräslökssås i tomat (förrätt)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Böcklingmousse med gräslökssås i tomat (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Böckling varmrökt

3.0 

st stora

Vatten

1.0 

dl

Fiskfond koncentrerad

0.5 

msk

el. buljongtärning

 

 

Gelatinblad

4.0 

styck

 

Sås:

 

Gräddfil

2.0 

dl

Gräslök

0.5 

knippe

Tomater

3.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Hårt bröd

 

 

Matberedare >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så röks fisk >

 

 

Om fiskpaté >

 

 

Så skållar man >

 

 

Om mousse >

 

 

Om paté >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 91

Kcal / portion: 122

GBR (GI) / port: 0

Recept: 730 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 6%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 134 gram)

Ingredienser

Visa:

Böckling varmrökt 3.0 st stora 49%

Vatten 1.0 dl 0%

Fiskfond koncentrerad 0.5 msk 3%

el. buljongtärning 0%

Gelatinblad 4.0 styck 3%

 

Sås:

Gräddfil 2.0 dl 38%

Gräslök 0.5 knippe 1%

Tomater 3.0 styck 7%

 

Tillbehör:

Hårt bröd 0%

Matberedare > %

 

Kockskolan:

Så röks fisk > Äts ej

Om fiskpaté > Äts ej

Så skållar man > Äts ej

Om mousse > Äts ej

Om paté > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Rensa böcklingen noga.
  2. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten.
    Koka upp vattnet med fond.
    Ta upp gelatinbladen och lös upp dem i buljongen. Låt buljongen svalna lite.
  3. Mixa böcklingen i matberedare eller med mixerstav. Tillsätt buljongen. Mixa slätt.
    Låt moussen stelna i kylskåp (30 minuter +).
  4. Blanda gräddfil med hackad gräslök.
    Skålla tomaterna (ej nödvändigt).
    Halvera tomater och gröp ur innanmätet.
    Fyll tomathalvorna med gräddfilssås.
  5. Forma moussen med två varma mat­skedar.
    Skölj dem ibland i varmt vatten.
    Lägg upp på tallrikar.

Kockens kommentar

Skålla tomater: Koka upp vatten. Lägg ner tomaterna i 5-10 sekunder. Ta upp och skölj i kallt vatten. Skala dem.

Karin Chädström, född 1925 i Småland, var en känd kallskänka i Stockholm från 1945 till 1990. Hon arbetade i tur och ordning på Berns Salonger, Stadshuskällaren, Carlton Hotel, Riche, Appolonia Hotel, Operakällaren, Hasselbacken och Källaren Diana.

Fler recept inom Fiskförrätter

Liknande recept som Böcklingmousse med gräslökssås i tomat (förrätt)