
Ansjovisströmming (strömmingslåda)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 100

Kcal / portion: 485

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1939 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 3%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strömmingsfiléer 1.0 kilo 56%
Gul lök 1.0 styck 3%
Ansjovisfilé konserv 125.0 gram 14%
Ströbröd 0%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 28%
Hårdost 0%
Hårt bröd 0%
Kock: Sv. Institutet SI
Tillagning (45 min )
- Rensa ansjovis och strömming.
Skär bort huvud, stjärt- och ryggfena.
Sätt ugnen på 220 grader.
Smöra en ugnsfast form. - Skala och finhacka lök. Hetta upp matfett i panna på medelvärme och fräs löken mjuk och glansig utan att bränna (2-4 min).
Bred ut löken i botten på formen. - Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Lägg strömmingsfiléerna med skinnsidan nedåt. Dela ansjovisfiléerna på längden och fördela på varje strömming.
Rulla ihop med början från stjärten.
Lägg rulladerna intill varandra i formen. - Häll ansjovisspadet över filéerna. Strö lite ströbröd över. Avsluta med ett par klickar smör. Sätt in i ugnen i ca 20 min.
Servera den gärna varm.
Kockens kommentar
Strömmingslådor finns i många varianter. Passar bra som bufférätt. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Insitutet (>klicka Receptgivare).
Fotograf: Pål Allan.
ALTERNATIV
Fler recept inom Fiskrätter
Liknande recept som Ansjovisströmming (strömmingslåda)
-
Rökt lax med potatisterrin
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Snabbgravad lax (till buffé)
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Böcklingmousse med gräslökssås i tomat
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Fläderinkokt regnbåge med citrusyoghurt
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Alspånsrökt lax (buffémat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Strömmingslåda med fransk senap och tomatsås
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Frisk ceviche på tonfisk och vindruvor
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gingravad lax
Tid: 15 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rökt makrill med primörgurka
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Löjromscheesecake
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan