Kalori- och GI:
    
                Kcal / 100 gram: 168
    
                Kcal / portion: 564
    
                GBR (GI) / port: 1
Recept: 2257 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 15%
Fett: 9%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Potatis 0.3 kilo 9%
Mjölk 1.0 msk 0%
Vispgrädde 2.0 msk 5%
Ägg 2.0 styck 6%
Potatismjöl 3.0 msk 5%
Pålägg:
Lax rökt el. gravad 16.0 skivor 60%
Creme fraiche 1.0 dl 14%
Gräslök 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Skala och koka potatis ca 20 min.
 - Dela äggula från vitan och vispa äggvitan.
 - Häll av vattnet och mosa potatisen. 
Tillsätt mjölk, vispgrädde, potatismjöl, äggulor och vita. Blanda ordentligt. - Forma små runda halvtjocka kakor och stek dem i matfett på medelvärme, gärna i en plättlagg. 4 min på ena sidan och 3 min på den andra.
 - Lägg en skiva lax på varje "kaka" och en rågad tesked crème fraîche ovanpå.
Klipp lite gröslök över. 
Receptet ger ca 4 små "kakor" per portion.
Kockens kommentar
På bilden har vi valt tunn skiva gravad lax.
ALTERNATIV
Fler recept inom Fiskrätter
Liknande recept som Potatiskaka med lax och crème fraîche
- 
                
                  
                
                Rökt lax med potatisterrin
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
 - 
                
                  
                
                Snabbgravad lax (till buffé)
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Böcklingmousse med gräslökssås i tomat
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
 - 
                
                  
                
                Fläderinkokt regnbåge med citrusyoghurt
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Alspånsrökt lax (buffémat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Strömmingslåda med fransk senap och tomatsås
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Frisk ceviche på tonfisk och vindruvor
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Gingravad lax
Tid: 15 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Rökt makrill med primörgurka
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Löjromscheesecake
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
 
              
              
                
                    