Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Vinterpotatis

0.8 

kilo

Gul lök

1.0 

styck

eller

 

 

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Vispgrädde

3.0 

dl

Mjölk

3.0 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Garneringsalternativ:

 

Hårdost riven

3.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Falcon Bayerskt

Mörk fyllig lager
Pris: 16 kr

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 151

Kcal / portion: 575

GBR (GI) / port: 9

Recept: 2299 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 10%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 381 gram)

Ingredienser

Visa:

Vinterpotatis 0.8 kilo 24%

Gul lök 1.0 styck 2%

eller %

Vitlök torkad 2.0 klyftor Äts ej

Vispgrädde 3.0 dl 47%

Mjölk 3.0 dl 8%

Salt och peppar 0%

 

Garneringsalternativ:

Hårdost riven 3.0 dl 19%

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen på 200-225 grader.
    Skala och skiva potatis och lök.
    Om vitlök: finhacka den.
    Grovriv ost.

  2. Smöra en gratängform.
    Varva lök och potatis med lite ost, salt och peppar. Toppa med mer ost.
    Häll över grädden och ställ in i ugnen.

  3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
    Tag ut formen och häll över mjölk.
    Grädda ytterligare 20-30 min, tills potatisen är mjuk och gratängen har fått en fin färg.

Variation
Variera med att blanda in strimlad skinka, kassler, korvskivor, svamp, färsk basilika etc. Byt ut lök mot purjolök. Vitlök gör gratängen fransk. Byt ut en del av potatisen mot palster­nacka, eller jordärskockor. Krydda med timjan.

Kockens kommentar

Om ytan blir för mörk innan potatisen har blivit mjuk så kan potatisgratängen täckas över med aluminiumfolie. För att få krämig gratäng måste grädde+mjölk hålla minst 15% fett. M.a.o. grädde+mjölk kan om man så vill bytas ut mot matlagningsgrädde.

Fler recept inom Övrig buffémat

Liknande recept som Potatisgratäng