Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 151

Kcal / portion: 575

GBR (GI) / port: 9
Recept: 2299 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 10%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vinterpotatis 0.8 kilo 24%
Gul lök 1.0 styck 2%
eller %
Vitlök torkad 2.0 klyftor Äts ej
Vispgrädde 3.0 dl 47%
Mjölk 3.0 dl 8%
Garneringsalternativ:
Hårdost riven 3.0 dl 19%
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 200-225 grader.
Skala och skiva potatis och lök.
Om vitlök: finhacka den.
Grovriv ost. - Smöra en gratängform.
Varva lök och potatis med lite ost, salt och peppar. Toppa med mer ost.
Häll över grädden och ställ in i ugnen. - Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
Tag ut formen och häll över mjölk.
Grädda ytterligare 20-30 min, tills potatisen är mjuk och gratängen har fått en fin färg.
Variation
Variera med att blanda in strimlad skinka, kassler, korvskivor, svamp, färsk basilika etc. Byt ut lök mot purjolök. Vitlök gör gratängen fransk. Byt ut en del av potatisen mot palsternacka, eller jordärskockor. Krydda med timjan.
Kockens kommentar
Om ytan blir för mörk innan potatisen har blivit mjuk så kan potatisgratängen täckas över med aluminiumfolie. För att få krämig gratäng måste grädde+mjölk hålla minst 15% fett. M.a.o. grädde+mjölk kan om man så vill bytas ut mot matlagningsgrädde.
Fler recept inom Övrig buffémat
Liknande recept som Potatisgratäng
-
Quesadillas med majs, tomat och bönor
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sardelltapenade
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ägghalvor med romröra
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Bacondadlar
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Aceiturnas - oliver
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatisgratäng
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kokt potatis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Råstekt sparris med lardo och stekt bröd
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fraiche dillcrème (tillbehör)
Tid: 10 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Filodegsknyten med svartris och parmesan
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan