Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 79

Kcal / portion: 134

GBR (GI) / port: 18
Recept: 537 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 2%
Tillagning (30 min )
- Färsk potatis
Gnid potatisen ren med svamp eller trasa.
Koka på medelvärme i saltat vatten. Tillsätt gärna några dillkvistar.
Koktid: 10-20 minuter. - Oskalad vinterpotatis
Borsta eller skrapa potatisen väl.
Koka på medelvärme i osaltat vatten.
Salt onödigt (tränger igenom skalet).
Koktid: ca 25 minuter. - Skalad vinterpotatis
Skala och lägg i saltat vatten.
Koka på medelvärme.
Koktid: ca 25 min. - Mandelpotatis
Kokas alltid med skal cirka 12 minuter.
Passa på att potatisen inte kokar sönder.
Salt är onödigt pga att skalen är kvar.
Kockens kommentar
Potatis som kokas med skalen på behåller mer vitamin C än skalad och smakar godare. Välj jämnstora potatisar, så att de blir färdiga samtidigt. Dela ev de största potatisarna.
Alternativ
Fler recept inom Övrig buffémat
Liknande recept som Kokt potatis
-
Quesadillas med majs, tomat och bönor
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sardelltapenade
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ägghalvor med romröra
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Bacondadlar
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Aceiturnas - oliver
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatisgratäng
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kokt potatis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Råstekt sparris med lardo och stekt bröd
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fraiche dillcrème (tillbehör)
Tid: 10 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Filodegsknyten med svartris och parmesan
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan