Tapenade, provensalsk caviar

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Tapenade, provensalsk caviar

Lägg till ingredienser

Satser: 1

Oliver svarta avrunna

150.0 

gram

Kapris

4.0 

msk

Sardellfilé i burk

8.0 

styck

el. ansjovisfiléer

 

 

Vitlök torkad

5.0 

klyftor

Olivolja

1.2 

dl

Svartpeppar nymald

 

 

 

Tillbehör:

 

Vitt matbröd

 

 

t.ex. baguette

 

 

 

Kockskolan:

 

Om tapernade >

 

 

Om snittar, kanapéer >

 

 

Om snittar, kanapéer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 327

Kcal / portion: 1240

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1240 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 34%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 379 gram)

Ingredienser

Visa:

Oliver svarta avrunna 150.0 gram 17%

Kapris 4.0 msk 1%

Sardellfilé i burk 8.0 styck 5%

el. ansjovisfiléer %

Vitlök torkad 5.0 klyftor 3%

Olivolja 1.2 dl 73%

Svartpeppar nymald 0%

 

Tillbehör:

Vitt matbröd 0%

t.ex. baguette 0%

 

Kockskolan:

Om tapernade > Äts ej

Om snittar, kanapéer > Äts ej

Om snittar, kanapéer > Äts ej

Tillagning (12 min )

  1. Kärna ur oliverna om detta ej är gjort. Skala vitlöken.
  2. Kör oliver, sardeller (ansjovis), kapris och vitlök i en matberedare till tjockt mos. Tillsätt lite olivolja i taget. Smaka av med svartpeppar.
  3. Skär upp färskt vitt bröd i skivor. Rosta gärna brödet i torr stekpanna eller i brödrost.
  4. Klicka regält med tapenad på brödskivorna, eller låt gästerna själva lägga på.
  5. Tapenade kan förvaras i kylskåpet 3-4 dagar. Täck med plastfilm eller dylikt.

Kockens kommentar

Tapenad är en provensalsk ("från Provence) krämig röra, bestående av svarta oliver och kapris med tillsats av sardeller och vitlök, blandat med olivolja. Tapeno betyder på provensalska "kapris", därav namnet. Kallas ibland för le Caviar Nicoise ("från Nice"). Det finns olika varianter att köpa i handeln, framförallt i sydligare länder.

Fler recept inom Snittar och toasts ¤

Liknande recept som Tapenade, provensalsk caviar